همانطور که انتظار می رفت، نام ابراهیم رئیسی به عنوان منصوب ولی فقیه، آیت الله خامنه ای و شخص مورد اعتماد سران حکومت اسلامی در صدر نتایج رسمی انتخابات خرداد ۱۴۰۰ گذاشته شد. مسلما سابقۀ عضویت و خدمت در کمیته مرگ برای قتل عام زندانیان سیاسی در سال ۱۳۶۷ و نزدیکی با بیت رهبری، ابراهیم رئیسی را از نظر سیاسی-امنیتی برای حفظ و تداوم نظام واجد شرایط ریاست جمهوری کرده است.
نگاهی به صفحه اول تمام روزنامه های امروز و منجمله روزنامه هایی از نوع “میانه رو و اصلاح طلب” که از هر نظر در این انتخابات شکست سختی را متحمل شده اند، نشان می دهد که همۀ جناح ها، چهره های سیاسی و رسانه ها به رغم رقابت بین شان در مجموع پذیرای ریاست جمهوری ابراهیم رییسی بوده اند. این تعجب آور نیست زیرا به رغم انواع تهمت ها و افشاگری پر هیاهوی رسانه ای بر علیه یکدیگر، همۀ این جناح ها، چهره های سیاسی و رسانه ها به دستور رهبر در تحلیل نهایی در شرایط ضرور با یکدیگر متحد می شوند.
جالب است که بازارهای مالی و مخصوصا سرمایه های مالی پرقدرت در ایران هم از آمدن رئیسی استقبال کردند. یکی از نشانه های اصلی در بازارهای مالی، کاهش نرخ مبادله ای دلار که به موازات آن شاخص بورس تهران هم بالا رفت. این یعنی کلان سرمایه های مالی که یکی از بزرگترین بخش های پر نفوذ در اقتصاد کشور می باشند، نه تنها از آمدن ابراهیم رئیسی وحشت نکرده، بلکه فعلا واکنش مثبت نشان داده اند.
قابل توجه است که رییس سابق بانک مرکزی ناصرهمتی که طبیعتا با بخش اقتصاد مالی کشور پیوندهای های تنگاتنگی داشته و خواهد داشت، تا ساعاتی قبل از شروع انتخابات در مقام یکی از نامزدهای انتخاباتی، آیندۀ سیاه و خطرناکی را تا حد وقوع کودتا و از دست رفتن نظام جمهوری پیش بینی می کرد! بر این اساس قاعدتا از دیروز بازارهای مالی و شاخص بورس باید سقوط میکردند که نکردند! البته گفتنی است، از دیروز تا بحال ناصر همتی در نقش دیگری ظاهر شده است و با ارسال پیام تبریک و موفقیت به ابراهیم رییسی بازارهای مالی و سرمایه داران را به آینده امیدوار کرد.
ابراهیم رئیسی به همراه داشتن سابقه و صلاحیت کامل سیاسی-امنیتی در ضمن در چند ماه گذشته و بویژه اخیرا در نشست ها و تماس های متعددی با صاحبان سرمایه های بزرگ بخش خصوصی در راستای تضمین امنیت و اعتماد سازی با سرمایه داران بسیار فعال بوده است. همینطور گزارش ها حکایت از این دارند که در هفتۀ آخر کارزار انتخاباتی شماری از شرکت های خصوصی کارکنان خود را به ستاد انتخابات و تبلیغاتی ابراهیم رییسی منتقل کردند. بدین سان بخش خصوصی نیز با در نظر گرفتن نامزد شدن ابراهیم رئیسی از مدتی قبل مشغول به ایجاد روابط و رانت های لازم برای گسترش کسب و کار (همان ثروت آفرینی) بوده است.
در این رابطه روزنامه شرق در گزارش یکشنبه ۳۰ خرداد با تیتر “واکنش بازار به «رئیس» تازه” می نویسد: “قاضیالقضات سابق دیدارهای انتخاباتی خود را خلاف عرف معمول که با دیدارهای مردمی آغاز میشود، با فعالان بخش خصوصی آغاز کرد و اقتصاد را در صف اول کار خود قرار داد. همچنین در آخرین دیدارهای خود به تالار بورس رفت تا تأکید خود بر مسائل اقتصادی را چشمگیرتر کند.” برای آشنایی بیشتر با دیدگاه ابراهیم رئیسی نسبت به اقتصاد گزارش روزنامه شرق در مورد دیدار رئیس جمهور جدید با اعضای اتاق بازرگانی از قول ایشان می نویسد: “«بازار را نمیشود دستوری اداره کرد» و [رئیسی] درباره اصل 44 عنوان کرد: «این موضوع بهعنوان یک سیاست باید در کشور اجرا شود. اقتصاد باید به بخش خصوصی واگذار شود… تمام آنچه بخشخصوصی را کُند میکند، باید از بین برود». صحبتهایی که احتمالا باعث دلگرمی فعالان بخش خصوصی شد“.
پر واضح است که رفع تحریم ها برای ادامه «دلگرمی» فعالان بخش خصوصی و بویژه سرمایه های مالی و تجاری یک ضرورت اساسی است. مسلما در پشت درهای بسته، مسئله رفع تحریم ها یکی موضوعات اصلی تبادل نظر بین ابراهیم رئیسی و کلان سرمایه داران بوده است. مشخص است که سابقۀ عضویت و خدمت در کمیته مرگ برای قتل عام زندانیان سیاسی در سال ۱۳۶۷ ابراهیم رئیسی دغدغه خاطری برای سرمایه ها و بازارهای مالی نیست و مانع کسب و کار ارزیابی نشده است.
به هرحال فعلا بخش خصوصی و سرمایه های کلان مالی ورود ابراهیم رئیسی به صحنه سیاسی در مقام رییس جمهور را یک تهدید ارزیابی نکرده اند و از اینرو گفته ها و ادعاهای اخیر حسن روحانی در مورد پیشرفت مذاکرات برجام در وین می تواند به واقعیت نزدیک باشند.