سرانجام پس از یک هفته انتظار و روند طولانی شمارش آراء، در میان تنشها و تقلای انتخاباتی رقیب برای ابطال انتخابات، «پدرو کاستیو» Pedro Castillo معلم روستایی و رهبر اتحادیه کارگران که از حمایت فقرای روستایی پرو برخوردار بوده و نامزد حزب چپگرای پرو، برنده انتخابات ریاست جمهوری این کشور شد.
به گزارش ایرنا، بیش از ۲۵ میلیون نفر از مردم پرو روز ششم ژوئن ۲۰۲۱ (۱۶ خرداد) در دور دوم انتخابات و با وجود شیوع گسترده ویروس کرونا در این کشور، برای انتخاب رئیس جمهوری آینده و تعیین سرنوشت خود، پای صندوق های رأی شتافتند. دور نخست این انتخابات روز ۱۱ آوریل (۲۲ فروردین) برگزار شده بود.
پدرو کاستیو از حزب «پروی آزاد» پس از شمارش ۱۰۰ درصد آراء توسط اداره ملی برگزاری انتخابات پرو، با ۵۰.۱۲ درصد آراء از «کیکو فوجیموری» راستگرا با ۴۹.۸۷ درصد آراء پیشی گرفت.
کاستیو به لطف اعتماد بخشهای مردمی، قدرت را به دست گرفت و ضمن تاکید بر دفاع از عزم و اراده اکثریت مردم، گفت: به تکتک شهروندان به دلیل حرکت مسالمتآمیزشان در دفاع از آراء خود تبریک می گویم. امروز ملت پرو با سربلندی می تواند اعلام کند که برای نجات کشور و دموکراسی تلاش کرده است.
معلم روستایی در پی اعلام نتایج با بیان اینکه اکنون وقت خیالپردازی نیست و باید در جهت مبارزه برای پایان دادن به نابرابری های موجود در کشور به پا خیزیم، متعهد شد که با کار و تلاش و به کمک مردم تامین سلامت، اشتغال و تحصیل مردم پرو را تضمین میکند.
در طرف دیگر، فوجیموری از حزب راستگرا و دختر آلبرتو فوجیموری* رئیس جمهوری ژاپنی الاصل سابق، قرار گرفته که با ادعای تقلب در انتخابات، بدون مستندات و مدرک مستدل خواستار ابطال آراء شده بود.
در مقابل اظهارات و اتهامات مکرر فوجیموری به سیستم انتخاباتی، کاستیو از هیأت داوران انتخابات ملی خواستار احترام به اراده مردم پرو شد.
مردم پرو پس از اعلان رسمی نتایج آراء، منتظرند که هیأت داوران انتخابات ملی نیز به طور رسمی پدرو کاستیو را به عنوان رئیس جمهوری منتخب پرو اعلام کند.
نامزد پیروز انتخابات نیز با بیان اینکه کشور قوانین خود را دارد، از سیاستمداران جبهه مخالف خود دعوت کرد به نتیجه انتخابات احترام گذاشته و کشور را به ورطه ناامنی نکشند.
با روند نوسانی شمارش آراء و نتایج شانه به شانه، با پیشتازی «پدرو کاستیو» در آخرین مرحله شمارش براساس ۹۹ درصد رأی های شمارش شده، اختلافات ناچیز در نتایج اعلامی، فوجیموری را با وجود حمایت همه جانبه سرمایه داران شهرنشین در برابر حمایت های مردمی از معلم روستایی عقب نگه داشت.
این انتخابات در حالی برگزار شد که پرو به سختی درگیر مبارزه با همهگیری ویروس کرونا بود. با این همه، مردم پرو در حالی با وجود محدودیتهای کرونایی آماده حضور در انتخابات ریاست جمهوری شدند که چشم امید به بهبود اوضاع و رفع شکاف طبقاتی و نابرابری موجود دوخته بودند.
پدرو کاستیو ۵۱ ساله، معلم دبستان و رهبر اتحادیه کارگران از حمایت فقرای روستایی پرو برخوردار بوده و سرمایهگذاران را نگران کرده است. وی متعهد شده تا بخش معدن را ملی کند، مقررات مربوط به مالیات کمپانیهای چندملیتی را تغییر دهد و قانون اساسی پرو را اصلاح کند.
پرو در دو دهه اخیر شاهد پیگرد قانونی پنج رئیس جمهور سابق این کشور به اتهامات فساد بوده است و همین امر باعث شده تا بیاعتمادی عمیقی در بین مردم پرو نسبت به سیاستمداران شکل بگیرد. این کشور در چند ماه اخیر برکناری و استعفای سه رئیس جمهوری را به طور متوالی تجربه کرده است
* در سال ۲۰۰۹ آلبرتو فوجیموری به اتهام نقض حقوق بشر و دستور به ترور مخالفان دولت و قتل غیرنظامیان توسط جوخههای مرگ به ۲۵ سال زندان محکوم شد.