رئيس سازمان بهداشت جهانی میگوید برای پایاندادن به همهگیری کرونا تا سال آینده، ۱۱ میلیارد دوز واکسن لازم است. همزمان آکسفام گروه هفت را به گروگانگرفتن دستورالعمل ساخت واکسن کرونا متهم کرد.
سازمان بهداشت جهانی اعلام کرد کووید-۱۹ با سرعتی بسیار بیشتر از روند واکسیناسیون، در جهان در حال گسترش است.
تدروس ادهانوم قبریسوس، رئيس این سازمان در نشست خبری در ژنو گفت گرچه سازمان بهداشت جهانی از تعهد گروه هفت (G7) مبنی بر توزیع صدها میلیون دوز واکسن کرونا استقبال میکند اما این مقدار برای پایان دادن به همهگیری جهانی کووید-۱۹ کافی نیست.
رهبران هفت کشور ثروتمند متشکل از ایالات متحده آمریکا، بریتانیا، کانادا، فرانسه، آلمان، ژاپن و ایتالیا در آخرین اجلاس این گروه که در لندن برگزار شد، وعده دادند ۸۷۰ میلیون دوز اضافه و در مجموع یک میلیارد دوز واکسن را به سامانه کوواکس که برای تسهیل دسترسی کشورهای فقیر به واکسن راهاندازی شده اهدا کنند.
رئیس سازمان بهداشت جهانی اما گفت برای اینکه تا پیش از نشست سال آینده گروه هفت در آلمان همهگیری کرونا خاتمه یابد، ۱۱ میلیارد دوز واکسن لازم است.
او افزود:
«واکسن بیشتری نیاز داریم و به سرعت هم نیاز داریم. در حال حاضر ویروس سریعتر از توزیع واکسن در حال حرکت است. دوزهای کافی برای کاهش انتقال کرونا و نجات جان شهروندان وجود دارد درصورتی که نه سال آینده و همین الان تنها به جایی فرستاده شوند که نیاز است.»
موج مرگبار کووید-۱۹ در آفریقا و خطر نسخههای جهشیافته
هشدار سازمان بهداشت جهانی نسبت به فوریت سرعت بخشیدن به روند واکسیناسیون در حالی مطرح میشود که جهش ویروس در مناطق مختلف جهان به تهدیدی برای موثرماندن واکسنهای ساختهشده بدل شده است. همزمان ویروسهای جهشیافته سرعت انتقال بالاتری دارند.
به گفته تدروس ادهانوم بهرغم کاهش نسبی شمار مبتلایان در جهان، نرخ مرگ و میر کاهش قابلتوجهی نداشته و کاهشی که در مجموع اتفاق افتاده در واقع بر اوجگیری کووید-۱۹ در مناطقی چون آفریقا سرپوش میگذارد.
او با استناد به مقاله اخیر پایگاه علمی لانست (Lancet) گفت كه كشورهای آفریقایی موارد ابتلای کمتری نسبت به سایر مناطق دارند اما میزان مرگ و میر بیماران حاد کووید-۱۹ در این کشورها بالاترین رقم در جهان است. رئيس سازمان بهداشت جهانی افزود:
«روزانه بیش از ۱۰ هزار بیمار کووید-۱۹ در آفریقا میمیرند. فقط در طی همین کنفرانس مطبوعاتی ۴۲۰ نفر جان خود را از دست دادند. این کشورها به واکسن احتیاج دارند و همین حالا هم احتیاج دارند، نه سال آینده».
ادهانوم گفت برخی از كشورها توانستهاند بدون اینکه حتی به واکسن دسترسی داشته باشند، شیوع ویروس را تاحدی کنترل کنند اما تهدیدی که انواع جهشیافته ایجاد کرده بدین معنیست که مجبور خواهند بود در درازمدت اقدامات سختگیرانهتری را هم در پیش بگیرند.
سازمان بهداشت جهانی و سازمان ملل متحد تاکنون بارها نسبت به مسئله ملیگرایی در توزیع واکسن هشدار داده و گفتهاند همهگیری کووید-۱۹ تنها وقتی تمام میشود که همه کشورهای جهان شیوع ویروس را کنترل کرده باشند.
آکسفام: گروه هفت به حفظ منافع غولهای دارویی اهمیت بیشتری میدهد تا جان مردم
برخی از گروه های حقوق بشری از G7 به دلیل عدم انجام اقدامات کافی انتقاد کردهاند. سازمان خیریه اکسفام (Oxfam)، مستقر در بریتانیا هفت کشور ثروتمند جهان را به خاطر اینکه حاضر به تامین تعداد واکسنی که در حال حاضر بدان نیاز است، نشدهاند و فقط همان یک میلیارد دوز اضافی را اهدا کردهاند، مورد انتقاد شدید قرار داد.
ماکس لاوسون، رئیس بخش «سیاست نابرابری» در آکسفام، در بیانیهای گفت:
«آنها میگویند که میخواهند دنیا را تا پایان سال آینده واکسینه کنند، اما اقداماتشان نشان میدهد که بیشتر به محافظت از انحصار غولهای دارویی اهمیت میدهند. یک میلیارد دوز واکسن برای آنها مثل یک قطره در سطل [ناچیز] بود، اما حتی این کار را نکردند.»
لاوسون از همه کشورها خواست از تعلیق مالکیت انحصاری واکسنهای کرونا حمایت کنند و خاطرنشان کرد: «با گروگان گرفتن دستورالعملهای ساخت واکسن، ویروس کرونا در کشورهای در حال توسعه همچنان از کنترل خارج خواهد ماند و میلیونها انسان در معرض خطر قرار خواهند گرفت».
زمانه