عباس عراقچی سرتیم مذاکرهکننده جمهوری اسلامی در نشست وین در مصاحبه با پرس تیوی تصریح کرد، “توافقنامه خوب زمانی به دست میاید که نگرانیهای مهم ما رفع شوند و بدون تحقق آن هیچ توافقی نخواهیم کرد”.
ششمین دور مذاکرات جمهوری اسلامی با کشورهای چهار به علاوه یک برای بازگشت به برجام از روز جمعه ۱۱ ژوئن در وین آغاز شده است. عباس عراقچی سرتیم مذاکره کننده ایران در این مذاکرات، در مصاحبه با شبکه پرستیوی، کانال انگلیسی زبان صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران دراین باره که در این دور توافقی به دست خواهد آمد یا نه گفت: «ما باید یک توافقنامه خوب داشته باشیم، توافقنامه خوب زمانی بدست میآید که نگرانیهای مهم ما رفع شوند و اهداف کلیدی ما به دست آیند. ما بدون تحقق این موارد هیچ توافقی نخواهیم کرد.»
بسیاری از ناظران و کارشناسان میگویند ترجیح همه طرفهای مذاکره بر این است که تا پیش از انتخابات ریاست جمهوری در ایران (جمعه این هفته) توافق به دست آید.
این در حالی است که عراقچی در این باره گفته است: «ما همچنان به مذاکرات ادامه میدهیم. ما عجله نداریم. ما برای خودمان هیچ ضرب الاجلی تعیین نکردیم. چیزی که اهمیت دارد، توافقنامهای خوب است که الزامات کلیدی و مهم ما در آن وجود داشته باشد و در برگیرنده مواضعی باشد که ما تاکنون آنها را اعلام کردیم.»
نکته اصلی اختلاف در این مذاکرات این است که ایران میگوید، باید تمامی تحریمهای اعمالشده از سوی آمریکا برداشته شوند و بعد این کشور به تعهدات برجامی خودش که پله پله از آنها خارج شده باز میگردد. این در حالی است که آمریکا و نیز کشورهای اروپایی مایل به برداشتن تحریمهایی که در ارتباط با نقض حقوق بشر و فعالیتهای موشکی ایران است، نیستند.
عراقچی اما بار دیگر تلویحا این خواست ایران را تکرار و تصریح کرد: «جمهوری اسلامی ایران تا این لحظه تصمیمات دشوار خود را اتخاذ کرده است، (یعنی) پس از خروج غیر قانونی آمریکا از برجام، زمانی که ایران تصمیم گرفت در توافقنامه (برجام) باقی بماند (تصمیم دشوار خود را اتخاذ کرد). ما همان زمان تصمیم دشوار خود را گرفتیم، اما اکنون نوبت طرف مقابل است. اگر آنها میخواهند به برجام بازگردند و اگر میخواهند که جمهوری اسلامی ایران به اجرای کامل تعهدات برجامی اش بازگردد، آنها هم باید تصمیمات دشوار خود را بگیرند.»
معاون وزارت خارجه ایران تاکید کرد، آمریکا باید اطمینان دهد که خروج از توافق دیگر اتفاق نخواهد افتاد. او همچنین درباره دورهای بعدی مذاکرات و احتمال به سرانجام رسیدن آن گفت: «ما همچنان به این بحث و گفتوگوها – تا زمانی که ضرورت داشته باشد – ادامه میدهیم. فکر نمیکنم بتوانیم در این دور به نتیجه نهایی دست یابیم، حتی نمیتوان پیش بینی کرد که دور بعدی دور نهایی خواهد بود. ما تعداد دورهای مذاکرات را نمیشماریم بلکه منافع خود را میشماریم.»
مهلت تمدید شده ایران برای برداشته شدن تمامی تحریمها ۲۴ ژوئن است. اگر تا آن تاریخ تحریمها برداشته نشوند، مطابق مصوبه مجلس شورای اسلامی، ایران باید اجرای پروتکل الحاقی را متوقف کند.
عراقچی اما اظهار امیدواری کرد که چنین چیزی روی ندهد. او گفت: «هیچ کس نمیخواهد به چنین مرحلهای برسد، چون باعث میشود گفتگوهای ما حتی مشکلتر شود. البته که جدول زمانی بین ایران و آژانس در گفتگوهای ما تاثیرات خودش را دارد، ولی ما تلاش میکنیم تاثیرات این مسئله را به حداقل برسانیم.»
او افزود: «هنوز خیلی زود است که بخواهیم به آن نقطه برسیم. ما هنوز به اندازه کافی وقت داریم تا به نقطهای برسیم که ایران بتواند بار دیگر به اجرای کامل پروتکل الحاقی بازگردد. بیایید از الان قضاوت نکنیم بلکه منتظر بمانیم و ببینیم اوضاع در روزهای آینده چگونه شکل میگیرد.»
مذاکرات وین بین جمهوری اسلامی و کشورهای بریتانیا، فرانسه، آلمان، چین و روسیه و با حضور غیرمستقیم آمریکا صورت میگیرد.