اگر «بشار اسد»، رئیسجمهوری سوریه، فکر میکند که میتواند تمام خاک کشورش را از شورشیان جنگجو پس بگیرد، او «فریب خورده» است؛ این واکنش ایالات متحده آمریکا به مصاحبه اخیر رئیسجمهوری سوریه است که در آن گفته بود پیروزی زمانبر اما در دسترس است. اسد در گفتوگو با خبرگزاری فرانسه گفته بود، «مأموریت نخست من و مأموریت هر مسئولی در سوریه مبارزه با تروریسم به شکل اساسی است». اسد درباره عملیات نیروهای سوری برای بازپسگیری حلب نیز گفته بود: «جنگ واقعی قطعکردن مسیر بین حلب و ترکیه است. ترکیه مسیر اصلی امدادرسانی به تروریستهاست. درحالحاضر جنگ در بیش از ١٠ جبهه از شمال تا جنوب و همچنین در غرب «لاذقیه» وجود دارد و تمامی عملیاتها همزمان صورت میگیرد». او در این مصاحبه تأکید کرد که ما از آغار بحران سوریه با قاطعیت باور داشتیم که گفتوگو و راهحل سیاسی، تنها مسیر پایاندادن به بحران است اما اگر ما به پای میز مذاکره بنشینیم، بدین معنا نیست که جنگ با تروریسم را متوقف خواهیم کرد. این سخنان اسد دقیقا در روزی منتشر شد که قدرتهای جهانی بر سر برقراری آتشبس در سوریه توافق کردند اما «مارک تونر»، معاون سخنگوی کاخ سفید، با واکنش به این سخنان گفت، اگر اسد باور دارد که راهحل نظامی به درگیریها پایان میدهد، او فریب خورده است. اگر دولت سوریه جنگ را متوقف نکند، خونهای بیشتری ریخته میشود و وضعیت وخیمتر از اکنون خواهد شد».
جنگندههای سعودی در پایگاه «اینجرلیک» ترکیه
خلاف سخنان اسد، اینگونه به نظر میرسد که بحران سوریه به این زودیها پایان نمییابد و حتی نمیتوان به توافق مونیخ نیز دلخوش کرد؛ چراکه عربستان سعودی که اعلام کرده بود درصدد اعزام نیروی زمینی برای تجاوز به سوریه است، به پایگاه «اینجرلیک» ترکیه نیرو و جنگنده اعزام کرده است. «احمد داووداوغلو»، نخستوزیر ترکیه نیز در اشاره ضمنی به احتمال لشکرکشی به سوریه گفت، در صورت ورود ارتش سوریه به شهر «اعزاز» در مرز ترکیه-سوریه که اکنون در اشغال «داعش» است، ارتش ترکیه وارد عمل خواهد شد.
موشکهای زمین به زمین در دستان مخالفان اسد
درهمینحال، دو نفر از رهبران نیروهای مخالف سوری فاش کردند که موشکهای زمین به زمین از نوع «گراد» طی روزهای اخیر از سوی حامیان غربی خود دریافت کردهاند و از این موشکها برای مقابله با ارتش سوریه در شمال حلب استفاده خواهند کرد. به گزارش رویترز، سامانه پرتابگر گراد نوعی راکتانداز چندتایی ساخت روسیه است که از خانواده «کاتیوشا» محسوب میشود و برای ریختن حجم بالایی از آتش بر یک مساحت گسترده، بدون نیاز به دقت نشانهگیری بالا استفاده میشود. انواع جدید این موشکها به شکل واحد و بر پایههای جداگانه هم شلیک میشود. رسیدن این موشکها به دست مخالفان مسلح دولت اسد و استقرار نیروهای سعودی در مرزهای سوریه و همچنین تأکید پنتاگون بر ادامه حملات نظامی باوجود توافق وین، همگی نشانگر آن است که بحران پنجساله سوریه هر روز پیچیدهتر از گذشته میشود و گویی به مرحلهای رسیده است که هیچ یک از قدرتهای جهانی نمیتواند گرهی از این بحران باز کنند.