انجمن اسلامی دانشجوبان دانشگاه صنعتی شریف، در سالگرد بازداشت علی یونسی و امیرحسین مرادی، دو دانشجوی بازداشتی این دانشگاه، با انتشار نامه ای خطاب به رئیس قوه قضاییه، خواهان آزادی آنان تا زمان برگزاری دادگاه شد. در این بیانیه با اشاره به نگرانی از عدم استقلال قضات و سابقه بی توجهی به دفاعیات متهمین، آمده است ” با توجه تجربه دهها پرونده کیفری منجر به اقاریر کاذب از جمله در پروندههای امنیتی که یکی از معروفترین آنها در زمان اخیر، پرونده تکاندهنده مازیار ابراهیمی و چندین متهم دیگر همان پرونده است، برای ما دانشجویان، پرونده این دو تن نیز یادآور گذشته بعضا تیرهای است که همراه با پایمالکردن حداقل حقوق انسانی افراد اقاریر کاذب و القایی از متهمان اخذ می شود”. علی یونسی، دانشجوی مهندسی کامپیوتر و امیرحسین مرادی، دانشجوی فیزیک دانشگاه صنعتی شریف از تاریخ ۲۲ فروردین ۹۹ در بازداشت به سر میبرند.
به گزارش خبرگزاری هرانا، ارگان خبری مجموعه فعالان حقوق بشر در ایران، روز سه شنبه ۲۴ فروردین ماه ۱۴۰۰، انجمن اسلامی دانشجوبان دانشگاه صنعتی شریف با انتشار نامه ای خطاب به رئیس قوه قضاییه، خواهان آزادی علی یونسی و امیرحسین مرادی، دو دانشجوی بازداشتی این دانشگاه شد.
در بخشی از نامه با اشاره به اینکه “تجربه دهها پرونده کیفری منجر به اقاریر کاذب از جمله در پروندههای امنیتی که یکی از معروفترین آنها در زمان اخیر، پرونده تکاندهنده مازیار ابراهیمی و چندین متهم دیگر همان پرونده است، برای ما دانشجویان، پرونده این دو تن نیز یادآور گذشته بعضا تیرهای است که همراه با پایمالکردن حداقل حقوق انسانی افراد اقاریر کاذب و القایی از متهمان اخذ می شود” آمده است: “طولانیشدن پروسه بررسی اتهامات، تردیدها در صحت اعترافات و روند پرونده را جدیتر کرده و این نگرانی را ایجاد میکند که این دو دانشجو تحت اجبار و سختیهایی که در این یک سال متحمل شده اند، احیانا اعترافاتی نادرست از آنها اخذ شده باشد”.
متن کامل این نامه در ادامه می آید:
“به نام خدا
جناب آقای سید ابراهیم رئیسی
ریاست محترم قوه قضاییه
سلام علیکم
چنانکه استحضار دارید قریب به یک سال از دستگیری علی یونسی و امیرحسین مرادی دو دانشجوی دانشگاه شریف میگذرد. از همان ابتدای علنیشدن خبر دستگیری این دو دانشجو، انجمن اسلامی دانشجویان دانشگاه شریف به دلیل پارهای از نگرانیها که از آغاز پیرامون نحوه بازداشت این دو دانشجو داشت، نامهای با امضای بیش از هزار تن از دانشجویان دانشگاه صنعتی شریف، به مراجع قضایی ارسال کرد. با ادامۀ روند سکوت درباره مطالبات بیانشده در نامه اول، نامۀ دیگری جهت پیگیری مطالبات نامۀ قبلی ارسال شد اما متاسفانه تاکنون هیچ پاسخی از سوی مقامات قضایی دریافت نشده است. این عدم پاسخگویی و بی اعتنایی به نامههای متین و حقوقی صدها دانشجوی کشور، برخلاف اصل لزوم پاسخگویی و ناقض دستورالعمل کرامت انسانی منتشر شده از سوی جنابعالی و موجب ناباوری نسبت به این نوع دستورالعملها میگردد.
امروز پس از یک سال، با وجود حل شدن بسیار حداقلی برخی از مطالبات، مانند دیدار خانواده این دو دانشجو با ایشان، هنوز ابهامات پیرامون این پرونده پا برجا بوده و مطالبات پیشین ما همچنان بی پاسخ مانده است.
با این وجود، مهمترین و اصلیترین نگرانی امروز انجمن اسلامی دانشجویان، بازجویی تحت فشار و عدم دسترسی به شرایط عادلانه و نیز وکیل انتخابی در دوره تحقیقات است. با توجه تجربه دهها پرونده کیفری منجر به اقاریر کاذب از جمله در پروندههای امنیتی که یکی از معروفترین آنها در زمان اخیر، پرونده تکاندهنده مازیار ابراهیمی و چندین متهم دیگر همان پرونده است، برای ما دانشجویان، پرونده این دو تن نیز یادآور گذشته بعضا تیرهای است که همراه با پایمالکردن حداقل حقوق انسانی افراد اقاریر کاذب و القایی از متهمان اخذ می شود. طولانیشدن پروسه بررسی اتهامات، تردیدها در صحت اعترافات و روند پرونده را جدیتر کرده و این نگرانی را ایجاد میکند که این دو دانشجو تحت اجبار و سختیهایی که در این یک سال متحمل شده اند، احیانا اعترافاتی نادرست از آنها اخذ شده باشد.
همچنین، نکته قابل ذکر این است که علیرغم وعدۀ داده شده در جلسه دیدار نمایندگان دانشجویان و دانشگاه با دو دانشجوی بازداشتی، مبنی بر آزادی آنها با وثیقه تا برگزاری دادگاه عادلانه، چنین وعدهای که از نظر قانونی نیز الزامی بوده، عملی نشده است.
انجمن اسلامی تقاضا دارد تا زمان برگزاری دادگاه عادلانه، این دو دانشجو با قرار وثیقه آزاد شوند و همچنین پرونده در اختیار شعباتی که سابقه مطلوبی از نظر استقلال قضایی نداشته و گردشکار ضابطین را به دادنامه تبدیل میکنند و به مدافعات متهمان و وکلا توجهی ندارند قرار نگیرد.
انجمن اسلامی دانشجویان موظف است حتی در صورت عدم پاسخ، به نامهنگاریها و گزارشهای منظم خود به امضاکنندگان ادامه دهد؛ یقینا پاسخگویی و عدم پاسخگویی، محکی برای راستیآزمایی سایر اقدامات و شعارهای اصلاحی در دستگاه قضایی تلقی خواهدشد”.
گفتنی است روز دوشنبه ۲۳ فروردین ۱۴۰۰، مصطفی نیلی، وکیل مدافع علی یونسی و امیرحسین مرادی دانشجویان بازداشتی دانشگاه صنعتی شریف، از عدم برگزاری جلسه رسیدگی به اتهامات موکلانش خبر داد. آقای نیلی اتهام مطروحه علیه موکلانش را افساد فی الارض عنوان کرده و در خصوص علت برگزار نشدن جلسه دادگاه آنها گفت که پیش از عید جلسه دادگاه به تاریخ ۲۲ فروردین تعیین و ابلاغ شد که به دلایلی نامعلومی از اعزام موکلین به دادگاه خودداری شده و جلسه رسیدگی تشکیل نشد.
وی با اشاره به اینکه موکلینش با گذشت یکسال، همچنان در بازداشتگاه امنیتی نگهداری می شوند و مدتی از این ایام را در سلول انفرادی سپری کرده و سپس در بند عمومی ۲۰۹ منتقل شدند، افزود “حتی تماس آزادانه ای با خانواده خود ندارند و ما به عنوان وکلای ایشان نیز تا این لحظه به هیچ وجه اعم از حضوری یا تلفنی حتی یک کلمه هم امکان صحبت نداشته ایم و به نظر می رسد که روند رسیدگی عادلانه در این پرونده با موانعی رو به رو است”.
علی یونسی، دانشجوی مهندسی کامپیوتر و امیرحسین مرادی، دانشجوی فیزیک دانشگاه صنعتی شریف در تاریخ ۲۲ فروردین ۹۹ توسط ماموران وزارت اطلاعات بازداشت و به بازداشتگاه این نهاد موسوم به بند ۲۰۹ زندان اوین منتقل شدند. گفته میشود بازداشت این دانشجویان، توسط ماموران لباس شخصی، بدون ارائه حکم قضایی و همراه با ضرب و شتم صورت گرفته است.
غلامحسین اسماعیلی، سخنگوی قوه قضاییه ایران در تاریخ ۱۶ اردیبهشت ۹۹ این دانشجویان را به همکاری با مجاهدین خلق متهم کرد.
چندی بعد آیدا یونسی، خواهر علی یونسی با انتشار ویدئویی در فضای مجازی این اتهامات را تکذیب کرده و دلیل مطرح شدن آن را سابقه زندان پدر و مادر خود در دهه شصت عنوان کرد. شهریورماه ۹۹ آیدا یونسی از فشار بر برادر خود برای انجام اعترافات تلویزیونی خبر داد. آبانماه ۹۹ علی یونسی به کرونا مبتلا شده و مدتی بعد پس از بهبودی به سلول چند نفره بازگردانده شد.
در خصوص این دانشجویان گفتنی است که امیرحسین مرادی، برنده مدال نقره المپیاد نجوم کشوری سال ۹۶ و علی یونسی، برنده مدال نقره المپیاد نجوم کشوری سال ۹۵ و مدال طلای المپیاد نجوم سال ۹۶ است. همچنین، علی یونسی با کسب مدال طلا در دوازدهمین المپیاد جهانی نجوم و اخترفیزیک که در چین برگزار شد، برای ایران افتخار آفریده است.