نیروی دریایی آمریکا اعلام کرد به همراه بلژیک، فرانسه و ژاپن یک مانور بزرگ دریایی در خاورمیانه را آغاز کرده است. این مانور به دنبال تنشها در رابطه با برنامه هستهای جمهوری اسلامی و در نزدیکی آبهای ایران صورت میگیرد.
نیروی دریایی ایالات متحده آمریکا روز یکشنبه ۲۱ مارس (دوم فروردین) اعلام کرد به دنبال تنشها در منطقه بر سر برنامه هستهای ایران، یک رزمایش بزرگ دریایی به همراهی بلژیک، فرانسه و ژاپن را آغاز کرده است.
این رزمایش با عنوان “گروه رزمایش جنگی دریای عرب” با شرکت ناوگانهای متعلق به چهار کشور در دریای عرب و خلیج عمان (دریای عمان) صورت میگیرد.
ناو هواپیمابر “شارل دو گل” از فرانسه، ناو جنگی و تهاجمی آبی-خاکی “یو اس اس مَکین آیلند” از آمریکا، ناوچه “لئوپولد اول” از بلژیک و ناوشکن “جیاس آریاکی” از ژاپن در این رزمایش شرکت دارند. جنگندههایی از هر چهار کشور این رزمایش را همراهی میکنند.
این رزمایش در پی آن صورت میگیرد که جمهوری اسلامی ایران با خروج آمریکا از توافق هستهای برجام در سال ۲۰۱۸، از تعهدات هستهای خود طبق مفاد این توافقنامه سر باز زد و ظرفیت غنیسازی خود را تا سطح چشمگیری بالا برد و این روند ادامه دارد.
جمهوری اسلامی در ژانویه ۲۰۲۱ اعلام کرد که قصد دارد اورانیوم با غلظت ۲۰درصد تولید کند. در ماه فوریه نیز اجرای پروتکل الحاقی مبنی بر بازرسیهای فوری و اقدامات نظارتی آژانس بر سایتهای هستهای خود را متوقف کرد.
رافائل گروسی در اواسط ماه مارس در گفتوگو با روزنامه ژاپنی “NIKKEI Asia” عنوان کرده که تولید اورانیوم با غلظت ۲۰درصد، یک آستانه مهم برای نزدیک شدن به مرحله ساخت سلاح اتمی است. او وضعیت کنونی را “بسیار غیرمعمول” توصیف کرد و افزود: «واضح است که اطمینان یافتن از کاربرد غیرنظامی فعالیتهای ایران در این وضعیت، مستلزم بازرسیهای جدی است.»
گروسی گفته که ایران در حال حاضر حدود ۲۰ کیلوگرم اورانیوم ۲۰درصد غنیشده دارد و قبلا هم ۳۰۰۰کیلوگرم اورانیوم با غلظت کمتر تولید کرده است. او افزود که میزان ذخایر اورانیوم غنیشده ایران رو به افزایش است و “آنها با استفاده از تجهیزات بیشتر، توانایی خود برای غنیسازی را نیز بالا میبرند.”
گروسی در افتتاحیه نشست اوایل مارس شورای حکام آژانس بینالمللی هم تاکید کرده بود که وجود ذرات چندگانه اورانیوم طبیعی با منشاء فعالیت انسانی از جمله ذرات تحول یافته ایزوتوپی در مکان اعلام نشده ایران، نشانه بارز وجود مواد هستهای یا تجهیزات آلوده به مواد هستهای است. او تصریح کرده بود که ایران با گذشت ۱۸ ماه، توضیحات لازم، کامل و معتبر از نظر فنی را درباره وجود این ذرات ارائه نداده است.
رافائل گروسی، مدیر آژانس بینالمللی انرژی اتمی، ابراز نگرانی کرده که تولید اورانیوم غنیشده ایران میتواند به سطحی برسد که امکان استفاده نظامی داشته باشد.
جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا بارها اعلام کرده است، در صورتی که ایران به تعهدات خود طبق مفاد برجام بازگردد، دولت ایالات متحده نیز به توافق برجام بازخواهد گشت. جمهوری اسلامی اما تأکید دارد که شرط بازگشت ایران به تعهدات برجامی، لغو کامل تحریمهای آمریکاست.