دیوان کیفری بینالمللی در آستانه تحقیقات در باره جنایات جنگی در سرزمینهای فلسطینی به رژیم نژادپرست اسرائیل یک ماه فرصت داد تا درخواست احتمالی برای به تعویق افتادن تحقیقاتِ این پرونده را ارائه کند.
این نهاد قضایی بین المللی مستقر در شهر لاهه هلند پیشتر از صلاحیت خود جهت رسیدگی به جنایات جنگی احتمالی در سرزمینهای فلسطینی خبر داده بود و اعلام کرده بود که مراحل مقدماتی تحقیقات روی این پرونده را آغاز کرده است.
این اعلام صلاحیت و نیز خبر آغاز تحقیقات مقدماتی در دیوان کیفری بین المللی در باره وقوع جنایات جنگی در سرزمینهای فلسطینی به شدت با اعتراض دولت اسرائیل و نیز مقامات ارشد ایالات متحده آمریکا همراه شد.
دیوان کیفری بینالمللی اینک پس از اعتراضهای یاد شده برای اسرائیل یک ماه مهلت تعیین کرده که درخواست تعویق تحقیقات ارائه کند به شرط آنکه تحقیقاتی ویژه به سرعت از سوی تلآویو در این زمینه آغاز شود.
یک سخنگوی دادستان دیوان کیفری بین المللی که نامی از وی برده نشده به خبرگزاری فرانسه گفت: یادداشتی در این خصوص در تاریخ ۹ مارس برای کلیه کشورهای عضو دیوان کیفری بین المللی از جمله کشورهایی که صلاحیت قضایی دارند از جمله اسرائیل و فلسطین ارسال شده است.
فاتو بنسودا، دادستان کل دیوان کیفری بین المللی اوایل ماه مارس از آغاز تحقیقاتی بر مبنی ادعاهای فلسطینیها در مورد رخداد جنایات جنگی توسط اسرائیل در نوار غزه و کرانه باختری رود اردن خبر داد که با نبرد و رویارویی نظامی اسرائیل با فلسطینیان در سال ۲۰۱۴ و نیز توسعه شهرک سازی در سرزمینهای فلسطینی مرتبط است.
فلسطینیان به شدت از آغاز این تحقیقات استقبال کردند اما اسرائیل ضمن مخالفت با آن مدعی شد که این پرونده با اغراض سیاسی تشکیل شده است.
بر اساس سیستم حاکم بر دیوان کیفری بین المللی، هر کشور دارای پرونده در این نهاد قضایی در صورت تمایل میتواند ضمن اثبات آغاز تحقیقاتی مشابه در خصوص جرائم گزارش شده، از دیوان بخواهد که تحقیقات خود را تا به نتیجه رسیدن پرونده در آن کشور به تاخیر بیاندازد.
این درخواست طبق اساسنامه رم، معاهدهای که منجر به تشکیل دیوان کیفری بینالمللی شد باید حداکثر یک ماه پس از دریافت یاداشتِ اخطار مطرح شود.
خانم بنسودا، دادستان کل دیوان کیفری بین المللی پیشتر گفته بود که یک «مبنی منطقی» برای باور این موضوع وجود دارد که نیروهای ارتش اسرائیل، و مقامات اسرائیلی در طول جنگ سال ۲۰۱۴ میلادی در غزه احتمالا مرتکب جنایات جنگی شدهاند.
اسرائیل بر خلاف فلسطینیان، که هنوز مشروعیت بینالمللی دریافت نکردهاند، عضو دیوان کیفری بینالمللی نیست و با هرگونه تحقیق در خصوص موارد اشاره شده در این پرونده مخالف است.
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل پس از آنکه دیوان کیفری بین المللی از آغاز تحقیقات مقدماتی در خصوص جنایات جنگی در سرزمینهای فلسطینی خبر داده بود تصمیم دیوان را مصداق بارز «یهودیستیزی و نفاق» توصیف کرد.