محمدهادی مرعشی، معاون امنیتی انتظامی استانداری سیستان و بلوچستان از یک حمله مسلحانه به یک خودروی سپاه پاسداران در عصر روز سهشنبه در منطقه کشتگان بخش بمپشت شهرستان سراوان خبر داد و آن را به گروه جیش العدل نسبت داد. او به تلویزیون حکومتی ایران گفت این خودروی حامل نیروهای یگان مهندسی سپاه پاسداران بود.
همچنین روابط عمومی قرارگاه منطقه ای قدس نیروی زمینی سپاه پاسداران، با انتشار اطلاعیه این حمله را تایید کرد و مدعی شد: «نیروهای مهندسی سپاه در منطقه بم پشت شهرستان سراوان در راستای محرومیت زدایی و خدمت رسانی به مردم در حال احداث جاده های روستایی بودند.»
بر اساس این اطلاعیه، در این حمله «یک نفر از کارکنان مهندسی مجروح شده و یک نفر هم مفقود شده است.»
این در حالی است که سایت «رصد بلوچستان» به نقل از گروه مسلح جیش العدلف از حمله این نیروها به دو خودروی نیروهای سپاه در بخش بمپشت سراوان خبر داد و نوشت: «گروه جیش العدل با حمله به این دو خودرو باعث انهدام یکی از آن دو شده و خودروی دیگر به همراه سرنشینان آن توسط نیروهای جیش العدل به گروگان گرفته شدند.»
به گفته منابع مطلع، در این درگیری ۵ تن از نیروهای سپاه کشته شده و سه تن دیگر به گروگان گرفته شده اند.
در سال های گذشته نیز گروه مسلح جیش العدل ۱۲ تن از مرزبانان در مرز میرجاوه را به گروگان گرفته بود.
حمله روز سهشنبه در حالی است که تیراندازی نیروهای سپاه پاسداران در روز دوشنبه ۴ اسفند به رانندگان و سوختبران معترض به بسته شدن مرز، منجر به کشته شدن دستکم ۱۰ تن و زخمی شدن تعداد دیگری شد.
کشته شدن این سوختبران منجر به موجی از اعتراضات در سیستان و بلوچستان شده است.
حسن روحانی رئیس جمهوری اسلامی ایران روز سهشنبه برای آرام کردن اوضاع گفت: «باید بخشی از درآمدهای دولت از محل درآمدهای کالاهایی که از مرزهای رسمی وارد می شوند، به مرزنشینان اختصاص یابد تا مشکلات آنان حل شود.»
همچنین روز سهشنبه هیأتی از مجلس شورای اسلامی برای بررسی اعتراضات اخیر سراوان به این شهرستان سفر کرد.
همزمان سازمان عفو بینالملل روز سهشنبه با انتشار بیانیهای نوشت سپاه پاسداران جمهوری اسلامی ایران به شکل غیرقانونی از قوای قهریه مرگبار علیه جمعی از سوختبران غیرمسلح در روز چهار اسفند در نزدیکی شهر سراوان، در استان سیستان و بلوچستان، استفاده کرده است و بدین ترتیب، اصل «ممنوعیت سلب بیضابطه حق حیات» در حقوق بینالملل را به طرزی فاحش نقض کرده است.
شهادتشاهدانعینی و خانوادههای قربانیان، همراه با فیلم های ویدئویی که توسط «آزمایشگاه شواهد بحران» سازمان عفو بینالملل مکانیابی و تایید شدهاند، نشان میدهند که در آن روز، ماموران سپاه پاسداران، مستقر در پاسگاه نظامی شمسر، با سلاح گرم به سمت سوختبران غیرمسلح، متعلق به اقلیت ستمدیده بلوچ، شلیک کردهاند و باعث کشته و زخمی شدن چندین نفر شدهاند.
دیانا الطحاوی، معاون بخش خاورمیانه و شمال آفریقای عفو بینالملل گفت: «نیروهای امنیتی ایران با آتش گشودن به سوی گروهی از افراد غیرمسلح، بیاعتنایی بیرحمانهایی را نسبت به جان انسانها روا داشتهاند. ضرورت دارد که در خصوص قتلهای صورت گرفته، تحقیقات فوری و مستقل کیفری، مطابق با استانداردهای بینالمللی، انجام شود. کسانی که علیهشان مدارک و شواهد قابل قبول وجود دارد باید به صورت عادلانه و بدون توسل به مجازات اعدام محاکمه شوند.»
او ادامه داد: «توجیهات ارائه شده از سوی مقامات ایران برای استفاده مرگبارشان از سلاح گرم نشاندهنده بیتوجهی کامل آنها به موازین بینالمللی در خصوص استفاده از سلاح گرم است. اظهارات آنها همچنین نشاندهنده نقض بیشرمانهی وظایفشان در خصوص احترامگذاری و حفاظت از جانها انسانها و تضمین این امر که نیروهای امنیتی با استفاده غیرقانونی از سلاح گرم دست به اعدامهای فراقضایی نمیزنند، است.»
طبق قوانین بینالمللی، استفاده از سلاح گرم تنها برای دفاع در مقابل خطر قریب الوقوع مرگ یا جراحت جدی مجاز است و استفاده عمدی و کشنده از سلاح گرم تنها در صورتی قابل توجیه است که این عمل برای محافظت از جان انسانها کاملاً اجتنابناپذیر باشد.
دیانا الطحاوی گفت: «وقتی نیروهای امنیتی با اراده و بر خلاف قانون از سلاح گرم علیه افراد غیرمسلح استفاده میكنند، آنها یا قصد كشتن دارند یا اهمیتی نمیدهند كه اقدامات آنها به احتمال قوی موجب مرگ انسانها میشود. در هر صورت، طبق قوانین بینالمللی، قتلهای حاصل از چنین اقدامات غیرقانونی نه تصادفی بلکه عمدی محسوب میشوند و بنابراین باید تحت عنوان اعدامهای فراقضایی مورد تحقیق قرار گیرند.