هنگامه حوادث و اخبار تلخ این روزها ، به درخواست انحلال جمعیت دانشجویی امام علی به عنوان سازمانی غیر دولتی هم رسید.
جمعیتی با حدود ۲۰ سال قدمت درخشان در جامعه مدنی و۱۰۰۰۰ عضو در ۴۴ مرکز و نمایندگی فعال در ۱۶ استان ، مهرشان را به کودکان کار و خیابان، بانوان سرپرست خانواده، خانواده های محروم و آسیب دیدگان بلایای طبیعی و بحران ها هم چون بحران کرونا ، ارزانی می کنند.
این بار مرجعی با عنوان « شورای حمایت توسعه تشکل های مردم نهاد وزارت کشور» ، قصد انحلال نهادی مدنی با این کارنامه را کرده است. شاید زین پس سیاست توسعه اجتماعی، در تعجیل در حذف ها و انحلالها رقم می خورد. شاید دولت بر آن است تا از این طریق تدبیری کند تا امید را در جامعه به کل بخشکاند.
عقل یاری نمی کند تا نهادی که در همه بحران های سال های اخیر در حمایتگری خوش درخشیده است ، به انحلال سوق داده شود؛
مگر انکه نگرانی از توسعه مشارکت های اجتماعی باشد که با ساختار حاکمیت تطابقی ندارد.
مگر آنکه نگرانی از توسعه ظرفیت و قابلیت های اثربخش نهادی مردمی باشد که با انحصارها تطابقی ندارد.
مگر انگه نگرانی از نقش آگاهی بخشی و مطالبه گری آن در کنار حمایتگری نهادهای مدنی باشد که با تفکر حاکم تطابقی ندارد.
مگر آنکه نگرانی از پیشتازی نهادهای مستقل مردمی نسبت به نهادهای نوساز دولتی و شبه دولتی با چتر مردمی و وصل به قدرت باشد که تطابقی با سیاست تسخیر همه عرصه ها توسط حاکمیت ندارد.
مگر آنکه نگرانی از تسلط قدرت اجتماعی باشد که با اقتدارگرایی تطابقی ندارد.
و مگر آنکه نگرانی از دلنشینی و دلربایی نهادهای مردمی با صدق و صفا در میان ملت باشد که با سیاست های حال گیری به جای قانون مداری تطابقی ندارد.
در این معرکه ، ائتلاف ها در جامعه مدنی می تواند اگر حل کننده به تمام نباشد، تاثیر گذار جدی هست . سکوت و انفعال در شرایط پر هزینه حاضر زیاد است و بیماری محافظه کاری نیز تبدیل به اپیدمی شده است ، فارغ از اینکه غرق شدن در این مدار با تصور« گلیم خود را از آب کشیدن »، به تدریج نقش خنثی و بی خاصیتی و حتی مزاحم در جامعه مدنی به خود می گیرد .
در اینگونه ائتلاف ها مهم نیست که همه جانبه از نهاد در معرض اسیب حمایت حداکثری کرد ، که در حمایت از حقوق قانونی آن باید اقدام کرد . چنین رویکردی بدون اصرار در قضاوت و صرفا از جهت تکیه بر رعایت قوانین ، همگرایی و پرهیز از واگرایی و وادادگی را در جامعه مدنی پدیدار می کند. تمرین های مکرری در جامعه مدنی در این باره به ضرورت نیاز است، چه در غیر اینصورت این حوادث نوبت به نوبت برای همگان خواهد بود.
در سطح نهاد نیز لازمه شفافیت در میان مردم آنچنان باید قوی باشد که در دیوار بی اعتمادی ترک وارد کند تا مردم نیز پشتیبانان قوی و اثربخشی باشند. چنین است وچنین باد جمعیت دانشجویی امام علی و مباد انحلال چه، کودکان در کوچه های فقر انتظار می کشند.
@iranfardamag