سازمان عفو بینالملل به مناسبت دهمین سالگرد حبس خانگی میرحسین موسوی، مهدی کروبی و زهرا رهنورد بیانیهای منتشر کرد. در این بیانیه حبس خانگی آنها اقدامی خودسرانه و غیرقانونی اعلام شده است.
روز یکشنبه، ۱۴ فوریه (۲۶ بهمن) عفو بینالملل با انتشار بیانیهای خواستار آزادی سه شخصیت برجسته جنبش سبز شد. این سازمان حقوق بشری از مقامات ایران خواسته است، علاوه بر آزادی مهدی کروبی، میرحسین موسوی و زهرا رهنورد، از آنها اعاده حیثیت کنند.
در بیانیه ضمن اشاره به فعالیتهای این سه نفر یادآوری شده است که حبس خانگی آنها بدون هیچ گونه رسیدگی قضایی، به شکلی خودسرانه و غیرقانونی صورت گرفته است.
عفو بینالملل به سن بالای آنها نیز اشاره کرده و نوشته است، سلب آزادی از این سه نفر با آزار و اذیت و نقض حق حریم خصوصی همراه بوده و آنها علاوه بر «عدم دسترسی به نور خورشید و هوای تازه» از مراقبتهای بهداشتی کافی و مناسب نیز برخوردار نیستند.
میرحسین موسوی (۷۹ ساله)، زهرا رهنورد (۷۵ساله) و مهدی کروبی (۸۳ ساله) از بیماریهای گوناگونی رنج میبرند.
دستگیری کروبی، موسوی و همسرش رهنورد پس از فراخوان آنها برای برگزاری تظاهراتی در حمایت از «بهار عربی» در مصر و تونس در روز ۲۵ بهمن ۸۹ رخ داد.
موسوی و کروبی یک سال قبل از آن، برای تظاهرات علیه نتایج انتخابات ریاست جمهوری ایران فراخوان داده بودند، حرکتی که آغازگر جنبش موسوم به سبز شد.
وعدههایی که عملی نشدند
عفو بینالملل یادآور شده است که در دیماه ۸۹ محمد جواد لاریجانی، رئیس وقت شورای عالی حقوق بشر قوه قضائیه گفته بود، این سه نفر در اعتراضات سراسری سال ۸۸ اقدام به “فعالیتهای غیرقانونی” و “تحریک به خشونت” کردهاند، با وجود این، «هیچ کسی را نمیتوان در ایران بدون محاکمه و حکم دادگاه در حصر خانگی قرار داد، به همین دلیل مردم بهزودی از کیفرخواست علیه آنها مطلع میشوند.»
این سازمان حقوق بشری در بیانیه خود مینویسد، اکنون ده سال از آن زمان گذشته است و هنوز مردم از کیفرخواست مطلع نشدهاند و نمیدانند که آنها با چه حکمی در حبس خانگی بهسر میبرند.
در مورد این که چه کسی مسئول این حصر خانگی است، اظهارات گوناگونی صورت گرفته است. دو سال پس از دستگیری سه سیاستمدار اصلاحطلب، اسماعیل احمدی مقدم، رئیس پلیس وقت ایران گفت، این اقدام به دستور علی خامنهای انجام شده است.
بعد از آن گفته شد که دستور حصر را شورای عالی امنیت صادر کرده است. دلیل آن، به گفته کیوان خسروی سخنگوی این شورا، “اقتضائات امنیتی آن دوران” بوده است.
حسن روحانی هم در تبلیغات انتخاباتی خود این امیدواری را ایجاد کرده بود که برای آزادی سه چهره اصلی جنبش سبز خواهد کوشید.
تاکنون سازمانها و شخصیتهای سیاسی و اجتماعی زیادی برای آزادی موسوی، کروبی و رهنورد تلاش کردهاند. عفو بینالملل در بیانیه خود در این راستا از دبیرکل سازمان ملل، گزارشگر ویژه حقوق بشر در ایران، شورای حقوق بشر و مجمع عمومی این سازمان نام برده است.
تنها موفقیتی که تاکنون در این زمینه کسب شده، کاهش سختگیریهای نهادهای اطلاعاتی در قبال آنهاست.
DW