بنا بر مقاله تحقیقاتی که امروز 14 بهمن ماه در یکی از معتبرترین و مشهورترین هفتهنامههای پزشکی جهان «لنست» منتشر شده است، نتایج آخرین مرحلۀ آزمایش های بالینی واکسن ساخت روسیه، «اسپوتنیک V» نشان می دهند که کارایی این واکسن در برابر ویروس کرونا حدود 92 در صد است. مراجع علمی مستقل دیگر نیز صحت اطلاعات منتشر شده از جانب موسسه علمی «گاملیا» در مسکو با میزان کارایی حدود ۹۲ درصد را تایید کرده اند.
حدود ۲۰ هزار داوطلب در آزمایش اسپوتنیک V شرکت کردهاند و میزان کارایی آن بر روی افرادی که علائم ابتلا به کووید-19 را داشتند به واسطه تزریق دو دوز به فاصله 21 روز، نود و یک و ممیز 6 در صد بوده است. نود و هشت در صد آزمایش های واکسن اسپوتنیک بر روی سفید پوست ها بوده وهمچنین فقط ۱۶۱۱ نفر بالای ۶۰ سال بوده اند. البته پروفسور استیون گریفین از دانشکده پزشکی لیدز انگلستان معتقد است که نتایج آزمایش مرحله سوم واکسن اسپوتنیک V در مورد عوارض جانبی جدی و اشخاص مسن بسیار دلگرم کننده است.
دانشمندان مجله «لنست» اعلام کرده اند که واکسن اسپوتنیک V یکی از ابزار بسیار ثمربخش برای مقابله با همه گیری ویروس کرونا خواهد بود. با اعلام نتایج مثبت و تایید شده به این ترتیب اسپوتنیک V در رده واکسنهای تایید شده «فایز-بی وان تک» (آمریکا و آلمان)، «مدرنا» موسسه ملی سلامت آمریکا و «آسترازنکا» دانشگاه آکسفورد و «جانسون» قرار میگیرد.
تایید نتایج و اعلامیه امروز از جانب مجله لانست در مورد درجه کارایی بسیار بالای واکسن اسپوتنیک می تواند در بحث ها و مناقشه های موجود در کشورمان در مورد صدور «مجوز مصرف اضطراری» این واکسن مفید و موثر واقع شود.
بر اساس گزارش رسانه ها آزمایش های بالینی نشان می دهند که پس از تزریق دو مرحلۀ واکسن اسپوتنیک در فاصله 21 روز به همراه ایجاد مصونیت در شخص واکسینه شده در برابر ویروس کرونا، همچنین انتقال ویروس کرونا توسط او نیز متوقف خواهد شد.
واکسن اسپوتنیک بر پایه یکی از ویروس های شناخته شدۀ بیماری سرماخوردگی مهندسی شده است که در جهت آماده سازی سیستم دفاعی بدن برای تشخیص ویروس کرونا و آموختن نحوۀ مبارزه با آن، بدون خطر عمل می کند.
قیمت هر دوز واکسن اسپوتنیک حدود 10 دلار تخمین زده شده است، اما واکسن های ساخته شده براساس مهندسی ژنتیک mRNA، مانند فایز و مدرنا با قیمتی بین 20 تا 25 دلار به فروش می رسند. همچنین واکسن اسپوتنیک V را میتوان در یخچالهای معمولی نگهداری کرد و بنابراین حملونقل و توزیع آن در مقایسه با واکسنهای فایز-بی وان تک و مدرنا که باید در منفی 70 درجه سانتیگراد نگهداری شوند بسیار ساده تر خواهد بود.
به گزارش سایت اینترنتی Sputnik V “نام این واکسن برگرفته از «اسپوتنیک-1» اولین ماهواره فضایی اتحاد جماهیر شوروی است. پرتاب اسپوتنیک-1 (اولین ماهواره جهان) در سال 1957 آغازگر تحقیقات فضایی در سراسر دنیا شد و به اصطلاح «لحظه اسپوتنیک» را برای جامعه جهانی خلق کرد”.
اندیشه نو: استفاده تمامی و یا بخشهایی از این مطلب با ذکر منبع بلا مانع است.