روانه شدن حجم گستردهای از پساب و فاضلاب خام و تصفیه شده به خلیج فارس یکی از دغدغههای مهم مردم هرمزگان است، مشکلی که تاکنون از سوی مسئولان مربوطه با دادن وعده و وعید همچنان پابرجاست و عزمی برای پایان دادن به این فاجعه مشاهده نمیشود.
به گزارش خبرگزاری تسنیم از بندرعباس، ورود انبوهی از فاضلاب شهر بندرعباس به خلیج فارس، در چند سال اخیر موضوعی است که نه تنها فعالان محیط زیست و شهروندان بندرعباسی، بلکه مسافرانی که به امید دیدن دریای آبی و تمیز به هرمزگان سفر میکنند، از آن گلایه دارند.
ورود روزانه 100 هزار مترمکعب پساب در دریایی که زیستگاه جانواران آبزی است و گاه و بیگاه مردم نیز در این آب به ظاهر سالم شنا میکنند و بعضا نیز از این طریق ارتزاق میکنند و با صیادی از این دریا امرار معاش میکنند را با مشکل مواجه کرده است.
رنگ آبی دریای خلیج فارس که این روزها با ترکیب پساب و فاضلابهای سیاه رنگ تصفیه نشدهای که از اقصی نقاط بندرعباس از طریق خورها به آن سرازیر میشود، دیگر آبی نیست و هر روز که میگذرد بر میزان آبهای خاکستری رنگ فاضلابی در دریا افزوده میشود.
مشکلات پوستی، آلودگی سواحل و از بین رفتن آبزیان دریایی تنها چند ثمره جاری شدن این فاضلاب به دریاست، هرچند مسئولان در خصوص ساماندهی و جلوگیری از ورود فاضلاب به خلیج فارس تاکنون وعدههایی دادند اما در عمل هیچ کدام از این وعدهها عملی نشده است.
سال 94 بود که کیانوش جهانبخش عضو شورای شهر هرمزگان در اقدامی نمادین در اعتراض به ورود پساب به دریا، در جلوی یکی از لولههای فاضلاب قرارگرفت و خواستار ورود مدعیالعموم به مسئله ورود فاضلاب به دریا شد جسته و گریخته هربار مسئولان با وعدههای دلخوش کننده فعالان محیط زیست که همواره نگران معضل ورود پساب به دریا بودند را به سکوت و انتظار برای تحقق وعدههایشان وا داشتند.
دی ماه سال 97 بود که رئیس کل وقت دادگستری هرمزگان در واکنش به ورود به ورود فاضلاب به ساحل ضربالاجل دوماهه تعیین کرد اما متاسفانه اکنون بعد از گذشت دوسال همچنان فاضلاب به دریا سرازیر میشود.
امیریان نژاد، معاونت بهرهبرداری و توسعه شرکت آب و فاضلاب استان هرمزگان، در گفتوبا خبرنگار تسنیم اظهار کرد: طرح مطالعاتی فاضلاب شهر بندرعباس در سال 1365 برای 24 هزار مترمکعب برای جمعیتی بالغ بر 320 هزار نفر در محیط پذیرنده دریا صورت گرفته است.
معاون بهرهبرداریوتوسعه شرکت آب و فاضلاب تصریح کرد:در حال حاضر حدود 65 درصد شبکه فاضلاب شهر بندرعباس اجرا شده و حدود 35 درصد باقی مانده شامل بافت فرسوده و شهرکهایی است که جدیدا در شمال بلوار امام حسین(ع) و بلوار شهید رجایی احداث شدهاند.
وی گفت: در حال حاضر باتوجه به رشد جمعیت و افزایش شهرکها حدود 90 تا 100 هزار مترمکعب پساب را روزانه وارد دریا میکنیم.
امیریان نژاد گفت: باتوجه به حجم پساب ورودی به دریا، مطالعاتی در خصوص انتقال پساب به صنایع از 5 سال گذشته آغاز و منجر به انعقاد قرارداد سرمایهگذاری با شرکت ژرفکار جم گردید.
معاون بهرهبرداری و توسعه شرکت آب و فاضلاب بیان کرد: متاسفانه این شرکت نتوانست بر اساس تعهدات قرارداد خود را انجام دهد، به همین دلیل شرکت تجهیزات زیرساخت خلیج فارس جایگزین شد.
امیریان بیان کرد: این شرکت مراحل نهایی اهاله قرارداد از شرکت ژرف کار مبادله شده و در حال برنامه ریزی و زمانبندی برای انتقال پساب به صنایع غرب هرمزگان از طریق یک شرکت دیگر هستیم.
وی گفت: 40 درصد بافت فرسوده در بندرعباس داریم که دفع فاضلاب این حجم به صورت سنتی است، معمولا فاضلاب این دسته وارد خورها شده و در نهایت به صورت تصفیه نشده و خام به دریا منتقل میشود.
معاون بهرهبرداری و توسعه شرکت آب و فاضلاب افزود: شرکت آب و فاضلاب با شهرداری و مسکن شهرسازی نسبت به آزاد سازی معابر جلساتی گرفته شده که هر معبری که شهرداری ایجاد یا بازکرده بحث آب و فاضلاب را پیگیری کنیم.
امیریان تصریح کرد: فاضلاب از نقاط مختلف شهر وارد دریا میشود، چون دفع فاضلاب به صورت سنتی انجام میگیرد و چون سطح آب زیر زمینی بالاست و یک لایه غیرقابل نفوذ وجود دارد این فاضلاب جمع میشود و وارد دریا میشود.
وی با بیان اینکه خور هدیش، گورسوزان و شیلات بیشترین نقاط ورود فاضلاب به دریا هستند، خاطر نشان کرد: شرکت آب و فاضلاب، شهرداری و آب منطقهای در تلاش برای ایجاد بستر مناسب باشرایط بهداشتی مناسب برای شهروندان است تا بتوانیم معضلات را حل کنیم و طبق چشمانداز ما در دو یا سه آینده هیچ قطره فاضلابی وارد دریا نشود تا شهروندان بتوانند با آسودگی خاطر از دریا استفاده کنند.
عمق فاجعه البته جایی نمود پیدا میکند که مطابق آمارها فاضلاب خام و تصفیه نشده جمعیت شهری بالغ بر 100 هزار نفر در خورها تخلیه میشود این امر علاوه بر تشدید آلودگی دریا، سبب ایجاد بوی بسیار بد و نامطبوع در مناطق نزدیک خور و سواحل میشود که کلافگی بی حد و مرزی برای شهروندان رقم میزند، به سناریوی غم بار ورود فاضلاب به دریا باید آلودگیهای ناشی از صنایع مستقر در غرب بندرعباس را نیز اضافه کرد که در گزارشهای آتی به آن خواهیم پرداخت.
حال باید منتظر بود و دید سرنوشت ورود فاضلاب تصفیه نشده و خام و پساب به خلیج فارس به چه سرانجامی خواهد رسید و از آنجایی که برای نیل به این مهم نیاز به نگاه ملی و تخصیص بودجه ملی است آیا عزمی جدی و ملی برای حفظ سلامت اکوسیستم خلیج فارس و پیشگیری از ورود هرگونه آلودگی به دریا شکل خواهد گرفت یا خیر؟
در ادامه گزارش اختصاصی خبرگزاری تسنیم از وضعیت ورود فاضلاب خام به خلیج فارس را مشاهده خواهید کرد:
گزارشگران: میثم میرزاده، مسعود دانشور و نعیمه صلواتینیا