برخی رسانه های آمریکایی امروز نوشتند «رابرت ماولِی» دستیار ویژه «باراک اوباما» و یکی از اعضای گروه مذاکره کنندگان هسته ای او با ایران قرار است به عنوان نماینده (فرستاده) ویژه دولت جدید آمریکا در امور ایران منصوب شود.
رابرت ماولی، فرزند یکی از یهودیان سوریه است که در مصر به دنیا آمده است. او که به عنوان دستیار ویژه رئیس جمهور و هماهنگ کننده امور خاورمیانه، آفریقای شمالی و منطقه خلیج فارس فعالیت میکرد، پس از خروج از کاخ سفید به عنوان رئیس و مدیر عامل «گروه بینالمللی بحران» مستقر در واشنگتن دیسی فعالیت خود را پی گرفت.
بر اساس گزارشی که جماران منتشر کرده وی یکی از اعضای تیم آمریکا در توافق هسته ای با ایران بود؛ توافقی که «دونالد ترامپ» در سال 2018 از آن خارج شد و آن را ناقص توصیف کرد.
او در ماه نوامبر گذشته از ترور شهید «محسن فخری زاده» معاون پیشین وزیر دفاع ایران انتقاد کرده و گفته بود که این حمله «از سرگیری دیپلماسی با ایران را برای جانشین ترامپ دشوارتر خواهد کرد.»
گفته می شود در سال 2019 هنگامی که «محمد جواد ظریف» وزیر امور خارجه ایران برای شرکت در نشست سازمان ملل در نیویورک حضور یافته بود، رابرت مالی با این مقام ایرانی دیدار کرد.
سناتور برنی سندرز در صفحه توییتر خود درواکنش به این موضوع نوشت: «رابرت ماولی یک کارشناس بسیار آگاه و با تجربه در ارتقای امنیت آمریکا از طریق دیپلماسی به جای جنگ است. او گزینه ای عالی برای سمت نماینده ایران است.»
از سویی دیگر این خبر با واکنش افراد تندرو در داخل آمریکا و ایرانیان مدافع تحریم و دولت ترامپ مواجه شد.
به گزارش سایت رویداد ۲۴ الی لیک از چهره های تندرو در یادداشتی تحت عنوان «نخستین گاف سیاست خارجی بایدن ممکن است در بحث ایران باشد»، از انتصاب احتمالی رابرت مالی به شدت انتقاد کرد.
سناتور تام کاتن، چهره ضد ایرانی نیز درباره این انتصاب نوشت: «این به شدت مشکل ساز است که بایدن می خواهد راب مالی را برای هدایت سیاست ها در قبال ایران، منصوب کند. »
وی افزود: «مالی سابقه طولانی ای در همدردی با ایران و دشمنی با اسرائیل دارد. اگر او انتخاب شود، تهران نمی داند چه شانسی نصیبش شده است.»
بن رودز از دستیاران اوباما در واکنش به مخالفت چهره های تندرو با این انتصاب نوشت: «فکر می کند جو بایدن باید نماینده ویژه در حوزه ایران را انتخاب کند، نه تام کاتن و یک مشت حامی بن سلمان و استبداد امریکایی.» وی سپس افزود: «بدانید که انتخابات ها پیامدهایی دارد.»
مت داس مشاور سیاست خارجی بایدن نیز نوشت: «اگر می خواهید بدانید راب مالی چقدر عالی است، نگاه کنید منتقدانش چه کسانی هستند.»
پیتر باینارت روزنامه نگار برجسته هم توییت کرد: «بسیاری از افرادی که با برجام مخالف بودند و فکر می کردند فشار حداکثری استراتژی عالی است، اکنون نگرانند، چون باب مالی احتمالا بتواند برجام را نجات دهد.»
همچنین عده ای از ایرانیان مقیم خارج از کشور که مدافع سیاستهای تحریمی ترامپ بودند طی یک نامه به آنتونی لینکن وزیر خارجه جدید آمریکا رییس جمهور جدید آمریکا از انتصاب او انتقاد کرده اند. اکثر نویسندگان این نامه خواهان تداوم سیاست فشار حداکثری بر ایران هستند.
همچنین رضا نصری، تحلیلگر و حقوقدان بین الملل در یک رشته توییت نوشت: اول اینکه رابرت مالی معتقد است دولت بایدن نباید از آنچه جریان ایرانستیز «دستاورد فشار حداکثری» میخواند به مثابه «اهرم» مذاکراتی علیه ایران استفاده کند.
نصری افزود: به نظر او، اگر تحریمهای ترامپ کارکرد «اهرم» داشت، خود او میتوانست از آن برای کسب امتیاز بیشتر از ایران بهرهبرداری کند.
وی در ادامه نوشت :«در واقع، رابرت مالی معتقد است کنار گذاشتن برجام و تداوم روند افزایش فشار بر ایران باعث خواهد شد ایران نیز به «اهرمسازی» متقابل در حوزه هستهای و منطقهای روی بیاورد؛ و ایجاد چنین وضعیتی – یعنی مبادرت به مسابقهٔ اهرمسازی – را به نفع هیچیک از بازیگران نمیداند.»
درادامه افزود: «به احتمال زیاد او فرایند لغو تحریمها را با پیشنهاد «بررسی تحریمهای دوران ترامپ» شروع خواهد کرد تا به زعم خود ارزیابی کند کدام تحریمها مشروع و کدامیک غیر ضروری است. سپس، عملاً منطبق با تعهدات آمریکا در برجام، پیشنهاد به لغو آنها دهد.»