ابراهیم یزدی، دبیرکل نهضت آزادی ایران معتقد است که تنها راه مقابله روحانی با سیاستهای خلاف قانون شورای نگهبان خودداری از برگزاری انتخابات است. او قاعدتاً هم مایل و هم خود را قادر به مقابله با بی قانونی ها دانسته و می داند. مردم انتظار دارند ایشان در برابر این بی قانونی ها ایستادگی کنند.
به گزارش کلمه، ابراهیم یزدی میگوید دربارهی اینکه رئیسجمهور امکان و توان خوداری از برگزاری انتخابات مخدوش را دارد یا نه، هنوز نمی توان با قاطعیت نظر داد. آقای روحانی به حق این اقدامات شورای نگهبان را خلاف قانون اساسی تلقی کرده است.
این فعال سیاسی باتجربه که معتقد است اجرایی شدن برجام بر هر سه عرصه های اقتصادی، سیاست خارجی و سیاست های داخلی تاثیرات میان مدت و دراز مدت خواهد داشت، در این باره که آیا در انتخابات پیش رو هم تاثیر داشته باشد نیاز به کمی تامل دارد.
به گفته وی هنوز هیچ علائمی از تغییر معنا داری در رویه صاحبان قدرت در مورد انتخابات پیش رو دیده نمی شود.
مشروح این گفتوگو را که توسط آقای نوربخش انجام شده، با هم میخوانیم:
اجرایی شدن برجام چه تاثیراتی در ابعاد داخلی و بین المللی خواهد گذاشت؟
اجرایی شدن برجام در سطح بین المللی موجب کاهش تنش میان ایران با آمریکا و قدرت های اروپایی خواهد شد. در سطح داخلی، با اجرایی شدن برجام و رفع تحریم ها انتظار می رود که دولت بنواند اولاً اصلاحاتی در زمینه های اقتصادی به نفع طبقات کم درآمد انجام دهد و ثانیاً به عنوان پیش نیاز اجتناب ناپذیر توسعه، گشایشی در مناسبات سیاسی بسته داخلی در راستای کاهش تنش ها ایجاد نماید.
این دستاورد عملا موقعیت ایران را بعنوان قدرت برتر در منطقه افزایش می دهد تا جاییکه نگرانی برخی کشورهای منطقه مانند عربستان را افزایش داده است، آیا این کشورها می توانند خود را با شرایط جدید وفق دهند؟ ایران چه دیپلماسی را باید در مقابل حرکت های افراط گرایی و فشارهای مضاعف ناشی از آن در پیش بگیرد؟
بهبودی مناسبات سیاسی ایران با غرب بخصوص آمریکا، موجب نگرانی و مخالفت اسرائیل و برخی از کشورهای عربی منطقه، از جمله عربستان روبرو می شود. نمی توان و نباید انتظار داشت که اسرائیل خود را با شرایط جدید وفق دهد. بلکه این دولت و لابی قدرتمند آن در آمریکا، با تمام نیرو به تخریب این مناسبات خواهد پرداخت. عربستان در نهایت چارهای جز همراهی با شرایط جدید نخواهد داشت. سرشت ارتجاعی دولت و حاکمیت عربستان لاجرم به تغییرات تدریجی در مناسبات سیاسی داخلی و به تبع آن سیاست خارجی، از جمله در رابطه با ایران منجر خواهد شد.
اجرائیشدن این توافق علاوه بر آثار مختلف در بخشهای اقتصادی، سیاست خارجی، در عرصه سیاست داخلی هم تاثیرات تدریجی خود را در بردارد که قطعا ارتباط تنگاتنگی با انتخابات پیشرو دارد. ارزیابی شما از این فرایند ارتباطات چیست؟
اجرایی شدن برجام بر هر سه عرصه های اقتصادی، سیاست خارجی و سیاست های داخلی تاثیرات میان مدت و دراز مدت خواهد داشت. اما آیا در انتخابات پیش رو هم تاثیر داشته باشد نیاز به کمی تامل دارد. هنوز هیچ علائمی از تغییر معنا داری در رویه صاحبان قدرت در مورد انتخابات پیش رو دیده نمی شود.
همزمان با اخبار اجرایی شدن برجام اسامی ردصلاحیت ها کاندیداهای مجلس نیز اعلام شد که نشان از مسیر دشوار آقای روحانی در عرصه سیاست داخلی دارد. آیا ایشان با توجه به فضای کنونی سیاسی داخل کشور می توانند با بهره وری از دستاورد برجام برای احقاق ردصلاحیت شدگان اقدام کنند؟
تنها راه مقابله آقای دکتر روحانی با سیاست های خلاف قانون شورای نگهبان خود داری از برگزاری انتخابات است. اما آیا ایشان اولاً به چنین سیاستی اعتقاد دارد یانه؟ و ثانیاً امکان و توان خوداری از برگزاری انتخابات مخدوش را دارد یا نه، هنوز نمی توان با قاطعیت نظر داد. آقای روحانی به حق این اقدامات شورای نگهبان را خلاف قانون اساسی تلقی کرده است. از طرف دیگر به هنگام آغاز به کار، به عنوان رئیس جمهوری، به اجرای قانون اساسی و حمایت از حقوق ملت سوگند یاد کرده است. ایشان فردی بیرون از حاکمیت و بی خبر ازرویه های خلاف قانون اساسی نیوده است. با اطلاع کامل از این رفتار ها سوگند خورده است و قاعدتاً هم مایل و هم خود را قادر به مقابله با بی قانونی ها دانسته و می داند. مردم انتظار دارند ایشان در برابر این بی قانونی ها ایستادگی کنند.