شمار قربانیان کرونا در ایران از ۲۹ هزار نفر گذشت و بیمارستانهای تهران بحرانیترین روزهای خود را تجربه میکنند. فقط در بیمارستان سینا ۴۰۰ نفر که حدود یک سوم کادر درمان آن هستند تا کنون به بیماری کووید۱۹ مبتلا شدهاند.
هشدار درباره خستگی و فرسودگی کادر درمان در بیمارستانهای ایران از ماهها قبل تکرار میشود اما ظاهرا اوضاع در کلانشهر تهران وخیمتر از مناطق دیگر است.
رییس کل سازمان نظام پزشکی، سهشنبه ۲۲ مهر ماه در مراسمی با اشاره به خستگی کادر درمانی هشدار داد که درمان کرونا در بخش مراقبتهای ویژه (آیسییو) امکان پذیر نیست، بلکه باید به فکر پیشگیری بود.
به گزارش خبرگزاری ایسنا، محمد رضا ظفرقندی در این مراسم گفت: «برخی تصمیمات به شکل کارشناسی گرفته نشد، مثل آن که مدارس با شکل الزام حضوری بودن بازگشایی شدند و یا پروتکلهایی اعلام شد که الزامی برای رعایت آن وجود نداشت.»
ادعای وزیر بهداشت درباره مدیریت کرونا
همزمان با این سخنان، وزیر بهداشت، سعید نمکی در همایشی در ساختمان وزارت نفت مدعی شد که ایران بیترید “در آینده بسیار نزدیک جزو پیشتازان جهان در عرصه مدیریت کرونا” خواهد بود.
با وجود این ادعا، رئیس سازمان نظام پزشکی مسئولان را به بیتوجهی به تذکرها متهم کرد و گفت: «بیماری کرونا یک بیماری جهانی است، اما آمار مرگ و میر در میان مردم و کادر درمان در کشور قابل قبول نیست و این موضوع باید از پیش چارهاندیشی میشد. تذکرات کافی داده شد اما توجهی به آنها نشد.»
روز سهشنبه علیرضا زالی، فرمانده ستاد مقابله با کرونای استان تهران و مدیران دو بیمارستان مهم پایتخت درباره موارد ابتلا و مرگ در ارتباط با کرونا در میان کادر درمانی آماری ارائه دادند که بر خلاف سخنان وزیر بهداشت نگرانی درباره آینده “مدیریت کرونا” را افزایش میدهد.
ابتلای یک سوم کارکنان بیمارستان سینا
زالی میگوید تا کنون ۲۰۰ نفر از کادر درمان که به بیماری کووید۱۹ مبتلا شدند جان خود را از دست دادهاند. محمد طالبپور، رئیس بیمارستان سینا هم میگوید از کارکنان این بیمارستان که حدود ۱۲۰۰ نفر هستند تا کنون حدود یک سوم، یعنی ۴۰۰ نفر به کرونا مبتلا شدهاند.
حسین بدخشان، مدیر بیمارستان مدرس تهران نیز از ابتلای ۲۲۰ نفر از کارکنان این بیمارستان به کرونا خبر داده و میگوید از ابتدای مهرماه و شروع موج سوم شیوع کرونا آمار مراجعه و بستری بیماران کرونایی در بیمارستان “به صورت ناگهانی و تصاعدی” افزایش یافته است.
او به ایسنا گفت: «تمامی تختهای اختصاص داده شده به بیماران کرونایی چه در بخش عادی و چه بخش ویژه تکمیل شده است، حتی تعدادی تخت اضافی در کنار تختهای معمولی در نظر گرفته بودیم که آنها نیز پر شدهاند.»
رئیس بیمارستان سینا هم به خبرگزاری ایلنا گفته است “چون مدتها در پیک هستیم”، تختهای این بیمارستان همیشه پر بوده و در واقع “حدود یک ماه است که همهی تختهای ما کامل اشغال است”.
گذشتن تعداد قربانیان از مرز ۲۹ هزار نفر
این افزایش شدید موارد ابتلا و بستری در هفتههای گذشته در آمار رسمی هم منعکس شده است. به گفته سخنگوی وزارت بهداشت در شبانهروز منتهی به ظهر ۲۲ مهر چهار هزار و ۱۰۸ بیمار جدید مبتلا به کووید۱۹ در ایران شناسایی شده است.
سیما سادات لاری میگوید در شبانه روز گذشته ۲۵۴ بیمار مبتلا به کووید۱۹ جان خود را از دست دادهاند و شمار قربانیان به ۲۹ هزار و ۷۹ نفر افزایش یافت.
در ۹ روز گذشته فقط دو روز شمار مبتلایان جدید اندکی کمتر از چهار هزار نفر و در بقیه روزها بیشتر از این رقم بود. چنین روندی در نزدیک به هشت ماهی که از تائید رسمی شیوع کرونا در ایران میگذرد سابقه نداشته است.
این روند بیسابقه در مورد موارد مرگ نیز قابل مشاهده است. در ۱۰ روز گذشته فقط یک روز تعداد قربانیان اندکی از ۲۰۰ نفر کمتر بوده و در این فاصله چند بار رکورد موارد فوت در یک روز شکسته شده است.
پنج برابر شدن موارد بستری مبتلایان
وزیر بهداشت میگوید پنجاه روز پس از شیوع کرونا در ایران تعداد قربانیان به روزی ۳۰ نفر رسید اما در موجهای بعدی “مولفههایی اثر گذاشت تا از فوت روزانه ۳۰ نفر به مرگهای سه رقمی برسیم”.
او درباره این مولفهها توضیح بیشتری نداد اما رئیس سازمان نظامی پزشکی و مدیران بیمارستانهای سینا و مدرس کمتوجهی به پیشگیری و عدم نظارت قاطع بر اجرای دستورالعملهای بهداشتی را یکی از عوامل افزایش شدید موارد ابتلا و بستری عنوان میکنند.
افزون بر این، افزایش شمار بیماران بدحال که نیاز به بستری شدن دارند و پر شدن ظرفیت پذیرش بیماران کرونایی در اغلب بیمارستانها و درمانگاهها سیستم درمانی را با چالشهای جدی روبرو کرده است.
رئیس بیمارستان سینا میگوید در ابتدای شیوع کرونا از هر صد نفری که به بیمارستان مراجعه میکردند ۱۰ نفر بدحال بودند اما اکنون از همان تعداد ۵۰ نفر بدحال و نیازمند بستری شدن هستند.
هشدار درباره مرگ ۶۰۰ تا ۷۰۰ نفر در روز
طالبپور در عین حال به ایلنا گفت این مسئله الزاما به معنای شدیدتر شدن بیماری نیست زیرا در حال حاضر کسانی که وضعیتشان حاد نیست و شرایط بهتری دارند “تمایلی به آمدن در فضای بیمارستان ندارند” و مداوای خود با مراجعه به مطب پزشک دنبال میکنند.
او با استناد به یک برآورد وزارت بهداشت افزود: «اگر وضعیت تا یک سال و نیم دیگر به همین شکل ادامه پیدا کند، روزانه ۶۰۰ الی ۷۰۰ فوتی و در مجموع حدود ۳۰۰ هزار مورد مرگ و میر به علت کرونا خواهیم داشت.»
محمد طالبپور میگوید اگر مردم “همت متعالی” نداشته باشند و سیستمهای بهداشتی تقویت نشود، شاهد “مرگ و میر وسیع” خواهیم بود و این اتفاق نه فقط در ایران که در کشورهای دیگر هم ممکن است رخ دهد.
رئیس بیمارستان سینا خاطر نشان کرد بسیاری از کشورهایی که بر زمینه بهداشتی تمرکز کردند در کنترل کرونا موفقتر از کشورهای متمرکز بر درمان بودهاند.
او بر این باور است که در ایران نیز با فعالیت بیشتر در زمینه بهداشتی باید جلوی مبتلا شدن افراد را گرفت “وگرنه اگر بیمارستانها ده برابر هم شود، وقتی اپیدمی مهار نشود، شرایط همچنان سخت خواهد بود”.