ایالات متحده در حال آماده سازی و اعمال تحریم های بیشترعلیه کلیت نظام مالی ایران است. به گفته منابعی در دولت و کنگره آمریکا این تحریم ها می توانند از پایان روز پنجشنبه ٨ اکتبر علیه ایران اعمال شوند. این تحریم ها با بستن کامل تمامی روزنه های باقیمانده مالی ایران با جهان خارج تلاش می کند تا نظام مالی ایران را بطور کلی از نظام مالی جهانی جدا کند. واشنگتن بدین وسیله تلاش می کند در فاصله چند هفته به برگزاری انتخابات مهم ریاست جمهوری در ایالات متحده، فشارهای خود را بر تهران افزایش دهد.
تصمیم آمریکا در باره انزوای کامل نظام مالی ایران پس از آن صورت می گیرد که ماه گذشته ایالات متحده به طور یکجانبه اعلام کرد که تمام تحریم های سازمان ملل علیه ایران در ارتباط با برجام را بازمی گرداند. ادعایی که توسط متحدان بزرگ اروپایی آمریکا و بیشتر اعضای شورای امنیت سازمان ملل از جمله روسیه و چین رد شد.
واشنگتن پست نخستین رسانه ای بود که در ٢٨ سپتامبر در گزارشی برنامه جدید تحریمی آمریکا علیه نظام مالی ایران را فاش ساخت. پس از آن بلومبرگ نیز جزئیات بیشتری از طرح جدید تحریمی آمریکا را گزارش داد.
واشنگتنپست همچنین امروز در گزارشی به نقل از سه مقام آگاه اعلام کرد که دولت دونالد ترامپ قصد دارد امروز پنجشنبه ٨ اکتبر تحریمهای جدیدی را علیه نظام مالی ایران اعلام کند. این تحریمها آن دسته از بانکهای ایران را که تاکنون از تحریمها در امان ماندهاند هدف قرار خواهد داد. اروپا هشدار داده است که این تحریمها میتوانند کانالهای مالی انتقال کالاهای ضروری و بشردوستانه نظیر غذا و دارو را مسدود کنند.
بنا بر گزارش چند روز پیش بلومبرگ، دولت ترامپ در حال بررسی طرح جدیدی است که با هدف قراردادن بیش از دوازده بانک و غیر قانونی اعلام کردن تمامی بخش مالی و بانکی ایران، از جمله پردازنده های حواله، صرافی ها و سیستم انتقال غیررسمی که به طور مکرر در ایران استفاده می شود، ارتباط اقتصاد ایران را به طور کامل با جهان قطع کند.
این اقدام باعث می شود ایران افزون بر محدودیت های شدید در فروش نفت و تجارت که پیش تر بوسیله تحریم های آمریکا ایجاد شده، چند پیوند قانونی باقی ماندهاش را نیز با جهان خارج از دست بدهد و از سیستم مالی جهانی بطور کلی جدا شده و ناچاراً به تجارت غیررسمی یا غیرقانونی روی آورد.
بر اساس این طرح، کل بخش مالی ایران تحت دستورالعمل اجرایی ١۳۹٠٢ كه دونالد ترامپ در ژانویه برای تحریم معادن، ساخت و ساز و صنایع دیگر امضا كرد، قرار می گیرد. این امر نه تنها بر کلیه بانک ها، بلکه بر پردازنده های حواله، صرافی ها و سیستم انتقال غیررسمی پول تأثیر می گذارد.
در همین حال دولت ترامپ قصد دارد حدود ١٤ بانک در ایران را که تاکنون از برخی محدودیت های ایالات متحده فرار کرده اند، تحت عنوان مجازات اشخاص مرتبط با تروریسم، توسعه موشک های بالستیک و نقض حقوق بشر در فهرست سیاه تحریم قرار دهد.
به گزارش رویترز صادرات نفت ایران که منبع اصلی درآمد این کشور عضو اوپک است، در اوایل سال جاری میلادی به پایین ترین سطح خود در دهه های گذشته رسیده است.
به گفته کارشناسان این اقدام جدید تحریمی آمریکا که تمامی بانک ها و موسسات مالی ایران حتی صرافی ها را هم از روز پنجشنبه مورد تحریم قرار دهد، می تواند به توانایی جمهوری اسلامی در تأمین امنیت کالاهای بشردوستانه مانند دارو نیز صدمه جدی بزند.
رویترز می نویسد تحریم های ایالات متحده که دونالد ترامپ مجدداً علیه ایران اعمال کرده است، تمامی بخش های اقتصادی و مالی کشور، از فروش نفت گرفته تا فعالیت های دریایی و مالی را هدف قرار می دهد.اگرچه آمریکا ادعا می کند که مواد غذایی، دارو و سایر تجهیزات بشردوستانه از شمول این تحریم ها معاف هستند، اما در عمل بسیاری از بانک های خارجی که هنوز در زمینه أقلام بشر دوستانه، اعم از عذا و دارو با ایران کار می کنند، با تحریم های جدید آمریکا که کلیت نظام مالی ایران را تحریم می کند از هر گونه تعامل با جمهوری منصرف می شوند.
در گزارش چند روز پیش بلومبرگ آمده است که طرح جدید تحریمی آمریکا در ابتدا مورد استقبال سرد چندین مقام دولت ترامپ قرار گرفت، آن ها نگران این بودند که این تحریم ها می تواند ارائه کمک های بشردوستانه بین المللی به ایران را که از شیوع کرونا و تحریم های موجود ایالات متحده آسیب دیده است، پیچیده تر کند. اما این طرح با فشار گسترده تندروها در داخل و خارج از دولت و اعتقاد به این که کمک های بشردوستانه به ایران، عمدتا از طریق نامه های ساده به وزارت خزانه داری امکان پذیر است، حمایت بیشتری پیدا کرد.
مارک دوبوویتس، رئیس بنیاد دفاع از دموکراسی ها که از نزدیک به دولت ترامپ در مورد سیاست ایران مشاوره می دهد، این ایده را با این استدلال که حمایت های بشردوستانه از قبل وجود دارد در مقاله ٢۵ اوت خود در وال استریت ژورنال مطرح کرد. تد كروز و تام كاتن، سناتورهای جمهوری خواه كه به ترامپ كمك كرده اند تا اقدامات سختگیرانه علیه ایران را افزایش دهد نیز از حامیان جدی این طرح هستند.
دوبوویتس در مصاحبه ای گفت: «این اقدام تأثیر مهلکی بر هر نهاد مالی دارد که قصد تجارت با ایران را داشته باشد.»
وی همچنین گفته که این اقدام یک هدف دیگر را نیز تأمین می کند: «اکنون این تحریم ها را علیه ایران وضع کنید، تا در صورت پیروزی بایدن در انتخابات، ورود مجدد او به توافق اتمی و برجام بسیار دشوارشود. »