تحریم های آمریکا درآمدهای ارزی حاصل از صادرات نفت ایران را تقریباً خشکانیده و در آمدهای ارزی حاصل از صادرات غیر نفتی را شدیداً کاهش داده است. در چنین شرایطی، رییس اتاق بازرگانی ایران و چین می گوید «اگر نتوانیم برای سالهای آتی تغییری در صادرات ایجاد کرده و رقم کنونی را دو برابر کنیم، با بحران ارزی مواجه میشویم.» او می گوید: «در سال جاری و در بهترین حالت ۳۵ تا ٤۰ میلیارد دلار درآمد ارزی خواهیم داشت، در صورتیکه مصارف ارزی ما در صرفهجویانهترین حالت بالای ۵۰ میلیارد دلار است… امسال خیلی سخت است، سال آینده سخت تر خواهدشد.»
مجیدرضا حریری، رییس اتاق بازرگانی ایران و چین در گفتگو با خبرگزاری کار ایران، ایلنا گفت:« در حال حاضر شرایط به شکلی رغم خورده که دولت به دو دلیل نمیتواند کاری از پیش ببرد؛ نخست تحریم و کاهش فروش نفت و دیگری کرونا که مزید بر علت شده تا صادرات غیرنفتی هم نسبت به سالهای گذشته افت داشته باشد. البته در صورتی که صادرات غیرنفتی هم افت نداشت، باز با کمبود ارز مواجه بودیم.»
حریری در مورد میزان احتمالی درآمدهای ارزی در سال جاری گفت که در حالت بسیار خوش بینانه حدود ۳۵ میلیارد دلار درآمد ارزی خواهیم داشت. او در این باره توضیح داد: «پیشبینی میشود درآمد نفتی ما در سال جاری و در بهترین حالت ۵ میلیارد دلار باشد و آمار شش ماهه هم نشان میدهد تا پایان سال احتمالا ۳٠ میلیارد دلار درآمد حاصل از صادرات غیرنفتی داشته باشیم، در صورتی که این رقم در سال گذشته به ٤۰ میلیارد دلار میرسید.»
کمبود منابع ارز صادراتی از هفته های پیش در بازار ارز نمایان شده است. همانطور که دیدیم در هفته گذشته قیمت هر دلار آمریکا در بازار آزاد ارز از مرز ۳٠ هزار تومان عبور کرد. در واقع بازار ارز شرایط بد ارزی کشور را بازتاب می دهد. اگر همانگونه که آقای حریری می گوید کاهش درآمدهای ارزی در سال آینده ادامه یابد، این کمبود می تواند منجر به یک بحران ارزی در کشور شود.
رییس اتاق بازرگانی ایران و چین در این گفتگو یاد دورانی می افتاد که قیمت جهانی نفت بالا بود و ایران درآمد سرشاری از صادرات نفت داشت. دورانی که باند های مافیایی قدرتمند داخلی، حکومتی و غیر حکومتی این ثروت ملی را غارت و چپاول کردند و مردم کشور را به عرصه دردناک فقر انداختند. او می گوید:« در سالهایی که درآمد ارزی مناسب و خوب داشتیم؛ نزدیک به ۱٢۰ میلیارد دلار فروش سالانه نفت و ۳٠ میلیارد دلار صادرات غیرنفتی، یعنی در مجموع ۱۵۰ میلیارد دلار درآمد ارزی نصیب کشور میشد، اما در سالهای اخیر به دلیل تحریم نفت و پایین آمدن قیمت آن، درآمد نفتی ما هم کاهش چشمگیری پیدا کرد و به کمتر از ۳۵ میلیارد دلار رسیده است.»
رئیس اتاق بارزگانی ایران و چین تصریح کرد: «از همین روی شرایط ایجاب می کند سیاستهای صرفه جویانه در پیش بگیریم تا با درآمدهای ارزی موجود و به هر طریق ممکن تا پایان سال امور مدیریت شود، اما متاسفانه دخل با خرجمان همخوانی ندارد. باید توجه داشت که بخشی از طلبهای پیشین دولت وصول و از آن استفاده میشود و هنوز امیدواریم ارزهای حاصل از صادرات سالهای گذشته نیز برگردانده شوند و سال جاری را به این شکل پشت سر بگذاریم. اگر نتوانیم برای سالهای آتی تغییری در صادرات ایجاد و دو برابر رقم کنونی داشته باشیم، با بحران ارزی مواجه میشویم».
این عضو اتاق بازرگانی ایران همچنین خاطرنشان کرد: «با وجود تحریمها دولت نمیتواند کاری از پیش ببرد. اگر همه امور در اختیار دولت بود، میتوانستیم از دولت انتظار داشته باشیم. اما در شرایطی هستیم که تصمیمگیریهای سیاسی در کشور ما به تنهایی در اختیار دولت نیست و مجموعه نظام تصمیم میگیرد. اگر سال جاری را با همین شرایط پشت سر بگذرانیم، سال آینده سختتر خواهد شد.»