دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، در سخنرانی خود در برابر هفتاد و پنجمین مجمع عمومی سازمان ملل متحد، روز سه شنبه ٢٢ سپتامبر/ اول مهر، چین را بشدت مورد سرزنش قرار داد و از سازمان ملل متحد خواست این کشور را مسئول شیوع ویروس کرونا در جهان بداند. رئیس جمهوری چین اندکی پس از همتای آمریکائی خود بر لزوم همبستگی و همیاری جهانی در مبارزه با این کوویدـ١٩ تاکید کرد و هر گونه «یکجانبه گرائی» در مناسبات بین المللی را به زیان همگان دانست. پیش از روسای جمهوری آمریکا و چین آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، کشورهای جهان را از آغاز «یک جنگ سرد تازه» برحذر داشته و نسبت به ایجاد «یک شکاف عظیم» میان دو کشور بزرگ هشدار داده بود.
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، در برابر مجمع عمومی سازمان ملل چین را بشدت مورد انتقاد قرار داد و چنانکه رسم معمول اوست، از ویروس کرونا با نام «ویروس چینی» یاد کرد. او با اشاره به شیوع این ویروس که برای نخستین بار در چین ظاهر شد، از سازمان ملل خواست این کشور را عامل «انتشار این مصیبت در جهان» بشناسد و پکن را به «قبول مسئولیت خود در این زمینه» وادارد.
دونالد ترامپ در سخنرانی از پیش ضبط شدۀ خود مقامات چین را به دلیل عدم پیشگیری از «پرواز هواپیماها از چین به سایر نقاط و آلوده کردن جهان» سرزنش کرد و نیز گفت «دولت چین و سازمان بهداشت جهانی که تقریباً تحت کنترل چین قرار دارد، به نادرستی اعلام کردند که دلایلی برای انتقال این ویروس از انسان به انسان وجود ندارد».
دونالد ترامپ که مدیریت او در بارۀ انتشار این ویروس در ایالات متحد آمریکا بشدت مورد انتقاد قرار گرفته، وعده کرد که با «توزیع واکسن» بر «ویروس غلبه» کند و به «اپیدمی پایان» دهد و «دوران تازه و بیسابقۀ رونق و همکاری و صلح» به ارمغان آورد.
رئیس جمهوری آمریکا، چین را در زمینۀ رفتارهای تجاری و زیست محیطی نیز مورد انتفاد قرار داد و با اشاره به عادی سازی مناسبات دیپلماتیک میان امارات متحد عربی و بحرین با اسرائیل، به ستایش از توانائی و ابتکارات خود در «برقراری صلح» پرداخت.
دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، که در سالهای گذشته بخش مهمی از سخنان خود در برابر مجمع عمومی سازمان ملل متحد را به ایران اختصاص داده و مقامات این کشور را بشدت مورد حمله و سرزنش قرار داده بود، هر چند در سخنان امروز خود نیز اقدام در جهت قتل قاسم سلیمانی را از دستاورهای دولت خود برشمرد و ایران را یک بار دیگر «دولت شمارۀ یک حامی تروریسم» در جهان خواند و از برقراری تحریمهای فلج کننده علیه ایران ابراز خرسندی کرد، اما برخلاف گذشته سخن خود را در این باره طولانی نکرد.
رئیس جمهوری چین که سخنان وی اندکی پس از دونالد ترامپ پخش شد، بر لزوم همبستگی میان ملتها و کشورها برای مبارزه با بیماری کوویدـ١٩ تاکید کرد و نبرد با این بیماری را سراسری خواند و خواستار بسیج منابع به این منظور شد.
شی جین پینگ در سخنان خود که هر چند از پیش ضبط شده بود به کنایه از رفتار دونالد ترامپ در برابر این ویروس، خواستار «برخورد علمی» در این زمینه شد و تاکید کرد که حفظ همبستگی به این منظور اجتناب ناپذیر است. او تبدیل این مبارزه مشترک را به «ابزاری سیاسی» محکوم کرد.
رئیس جمهوری چین تاکید کرد که کشور او تجربیات خود در این زمینه را در اختیار همۀ جهان قرار می دهد و گفت در حال حاضر شمار بسیاری واکسن در مرحلۀ سوم آزمون در این کشور قرار دارد و هر گاه آمادۀ استفاده گردد، چین آنها را «دارائی عمومی بینالمللی» تلقی خواهد کرد و پیش از همه در اختیار کشورهای در حال توسعه قرار خواهد داد.
شی جین پینگ تاکید کرد که شیوع ویروس کرونا نشان داد که جهانی شدن یک واقعیت است و «جهان دیگر هرگز به دوران مرزهای بسته و انزوا گرائی بازنخواهد گشت». او خواستار «حفظ ساختار آزاد و باز اقتصاد» شد و گفت باید «با روحیهای آزاد و گشود» به این واقعیت نگریست.
رئیس جمهوری چین در سخنان خود، بی آنکه نامی از دونالد ترامپ ببرد، بر ضرورت توجه به توافق پاریس در بارۀ گرمایش زمین تاکید فراوان کرد و با رد یکجانبه گرائی و پشتیبانی از نهادهای بینالمللی و بویژه ساخنتار سازمان ملل متحد، حل اختلافات میان کشورهای را تنها از راه چند جانبه گرائی و گفتگو و مشارکت ممکن دانست».
پیش از آن، آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل متحد، در سخنان خود با اشاره به شیوع بیماری کوویدـ١٩، کلیۀ کشورها را به یک «آتش بس جهانی برای خاموش کردن شعلۀ نزاعهای گوناگون» و تلاش برای «پیشگیری از یک جنگ سرد تازه» دعوت کرده بود.
دبیرکل سازمان ملل در سخنان خود رقابت و زورآزمائی میان آمریکا و چین را «رویکرد و گرایشی بسیار خطرناک» خواند و هشدار داد که «دنیای کنونی نمیپذیرد که در آن دو بزرگترین اقتصاد جهان، هر یک با قواعد بازرگانی و مالی و شبکۀ خاص اینترنتی و فناوریهای هوشمند خود در سیارۀ ما شکاف اندازند.»
او با تاکید بر اینکه «زمان تحکیم آشتی و صلح فرارسیده است» از جامعه جهانی خواست با تشدید تلاشها «تحت هدایت شورای امنیت تا پایان سال یک آتش بس جهانی» در سراسر گیتی برقرار سازد.