منصوره شجاعی جایزه حقوق بشر کانون قضات آلمان را به نیابت از نسرین ستوده دریافت کرد. ستوده این جایزه را به چهار معترضی که به اعدام محکوم شدهاند اهدا کرده است. در این مراسم رئیس جمهور آلمان هم حضور داشت.
امروز سهشنبه، ۱۸ شهریور (هشتم اوت) جایزه حقوق بشر کانون قضات آلمان بهطور رسمی به نسرین ستوده اهدا شد. منصوره شجاعی، پژوهشگر و فعال حقوق زنان که ساکن هلند است، این جایزه را به نیابت از ستوده دریافت کرد.
چهارشنبه پیش باربارا استوكینگر و یوآخیم لوبلینگهوف، رئیسان این کانون گفته بودند، ستوده «به واسطه تعهد شجاعانه و خستگیناپذیر خود به حقوق بشر و حاكمیت قانون به یک سمبل مدافع حقوق مدنی ایران تبدیل شده است.»
جایزه حقوق بشر کانون قضات آلمان هر سه سال یک بار به شخصیتها یا نهادهایی از دادگستری، دادستانی یا وکلا اعطا میشود که برای اجرای عدالت در دستگاه قضایی سلامتی و آزادیشخصی خود را به خطر میاندازند.
در مراسم اهدای جایزه امسال پیامهای نسرین ستوده و رضا خندان، همسر او پخش شد و منصوره شجاعی، پژوهشگر و فعال حقوق زنان، امید نوریپور، نمایندگان کانون قضات و یک نماینده وزارت خارجه آلمان سخنرانی کردند.
پیام ستوده
نسرین ستوده از زندان اوین پیامی برای مراسم اهدا جایزه فرستاده بود. او ضمن سپاسگزاری از این اقدام انجمن آلمانی تاکید کرد که “جامعه مدنی ایران، از جمله خود من” هرگز اینگونه حمایت اخلاقی از تلاش کنشگران مدنی در ایران را فراموش نخواهیم کرد.
در ادامه پیام آمده است: «میخواهم این فرصت کوتاه را غنیمت بشمرم و توجه جامعه جهانی را به آن معترضان زندانی معطوف کنم که حکم اعدام گرفتهاند. برای این منظور جایزه خود را به امیر حسین مرادی، سعید تمجیدی، محمد رجبی و نوید افکاری اهدا میکنم.»
ستوده ابراز امیدواری میکند که جامعه جهانی در برابر خشونت قضایی جمهوری اسلامی سکوت نکند و فعالانه جلوی اجرای احکام اعدام نامبردگان را بگیرد.
مقایسه ستوده با ماریون دانلوپ
منصوره شجاعی که به نیابت از ستوده جایزه را تحویل گرفت، در سخنرانی خود ضمن اشاره به فعالیتهای حقوقی و حقوق بشری ستوده اظهار داشت، “اعتصاب غذا برای فردی چون او وسیلهای است برای اجرای عدالت و برابری، همانطور که برای ماریون دانلوپ بود”.
ماریون دانلوپ از نخستین فعالان حقوق زن در بریتانیا بود که در سال ۱۹۰۹ در زندان اعتصاب غذا کرد. او پس از ۹۱ ساعت اعتصاب از زندان آزاد شد.
منصوره شجاعی در ادامه به اعتصاب غذای دیگر زندانیان سیاسی از جمله ابرو تیمتیک، وکیل دادگستری و فعال حقوق بشر در ترکیه اشاره کرد که اواخر ماه گذشته میلادی پس از ۲۳۸ روز اعتصاب غذا در زندان جان سپرد.
شجاعی یادآور شد که اعتصاب غذای ستوده در زندان یک تصمیم شخصی است اما باعث واکنش گستردهای در جامعه ایرانیان در داخل و خارج کشور شده است، طوری که آنها نه تنها خواهان آزادی ستوده هستند بلکه برای آزادی تمامی زندانیان سیاسی و عقیدتی در بحبوحه کرونا تلاش میکنند.
او در این راستا به نرگس محمدی، محمد نجفی، محمد حبیبی، گیتی پورفاضل، کیوان صمیمی و “دیگر زندانیان سیاسی و عقیدتی” در ایران اشاره کرد.
فرانک والتر اشتاین مایر، رئیس جمهور المان و همسرش الکه بودنبندر (راست) در گفتوگو با منصور شجاعی، با رعایت محدودیتهای کرونایی
گفتوگو با رئیسجمهور آلمان
منصوره شجاعی در پایان سخنرانی خود گفت: «هنوز امیدی به ساختن دنیایی بهتر وجود دارد و در این راه، «ما نیازمند آن هستیم که نسرین زنده بماند، برای ایران و برای جهان».
پس از پایان مراسم، فرانک والتر اشتاین مایر، رئیس جمهور آلمان و همسر او، الکه بودنبندر با شجاعی گفتوگو کردند.
همسر رئیس جمهور عضو فعال انجمن قضات آلمان است.
شجاعی به دویچه وله گفت، اشتاین مایر و بهویژه خانم بودنبندر احوال نسرین ستوده و خانواده او را جویا شدهاند و نسبت به سلامتی او ابراز نگرانی کردهاند.
بودنبندر تاکید کرده که برای ستوده احترام ویژهای قائل است و از خواست او برای آزادی زندانیان سیاسی با تمام وجود حمایت میکند.
دیگر سخنرانان مراسم
یک نماینده وزارت امور خارجه آلمان و امید نوریپور، سخنگوی سیاست خارجی حزب سبزهای آلمان هم سخنرانی کردند.
نوریپور ضمن اشاره به بخشی ازفعالیتهای حقوقبشری ستوده، از کانون قضات آلمان برای اهدای جایزه به این مدافع حقوق بشر سپاسگزاری کرد و هشدار داد، در حال حاضر خطر مرگ ستوده را تهدید میکند.
این نماینده پارلمان گفت، آنه لینده، وزیر امور خارجه سوئد خواستار آزادی فوری ستوده شده و او امیدوار است که خانم لینده الگویی برای دیگر همکاران اروپایی خود شود.
نوریپور چند روز پیش هم در یک مصاحبه از هایکو ماس، وزیر امور خارجه آلمان خواست، برای نجات جان نسرین ستوده اقدام کند.