وزارت بهداشت ایران، روز جمعه ١٣ تیر، اعلام کرد که در شبانه روز گذشته، ٢٥٦٦ نفر به ویروس کرونا مبتلا شده اند و ١٥٤ نفر نیز جان خود را از دست داده اند. استانهای خوزستان، کردستان، کرمانشاه، هرمزگان، بوشهر، خراسان رضوی و ایلام همچنان در وضعیت قرمز قرار دارند و استانهای تهران، اصفهان، فارس، مازندران، همدان، زنجان، سیستان و بلوچستان و البرز در وضعیت هشدار قرار دارند. متخصصان بیماری های عفونی در تهران، از طغیان مجدد بیماری، افزایش موارد بستری در بخش های آی سی یو و خستگی مفرط کادر درمان ابراز نگرانی کرده اند.
سیما سادات لاری سخنگوی وزارت بهداشت ایران، روز جمعه ١٣ تیر، اعلام کرد:«بر اساس یافته های قطعی آزمایشگاهی، از ظهر دیروز تا امروز، تعداد ٢٥٦٦ بیمار جدید مبتلا به کووید-۱۹ در کشور شناسایی شده اند که ١٤٨٣ نفر از آنها بستری شده اند و مجموع مبتلایان به این بیماری در ایران، به ٢٣٥ هزار و ٤٢٩ مورد رسیده است».
وی افزود: «متأسفانه در طول ۲۴ ساعت گذشته، تعداد ١٥٤ نفر از بیماران مبتلا به کووید-۱۹ در کشور، جان خود را از دست داده اند و مجموع درگذشتگان بر اثر این بیماری به ١١هزار و ٢٦٠ نفر رسیده است».
سخنگوی وزارت بهداشت ایران گفت: «تا کنون تعداد ١٩٦ هزار و ٤٤٦ نفر از بیماران مبتلا به ویروس کرونا، بهبود یافته و ترخیص شده اند و تعداد ٣١٢٣ نفر از بیماران مبتلا به کووید-۱۹ در وضعیت شدید و بحرانی این بیماری و تحت مراقبت در بخش های آی سی یو قرار دارند».
وی افزود: «استانهای خوزستان، کردستان، کرمانشاه، هرمزگان، بوشهر، خراسان رضوی و ایلام در وضعیت قرمز قرار دارند و استانهای تهران، اصفهان، فارس، مازندران، همدان، زنجان، سیستان و بلوچستان و البرز در وضعیت هشدار قرار دارند.»
طغیان مجدد بیماری و نگرانی از افزایش موارد بستری در بخش آی سی یو در تهران
دکتر علوی فوق تخصص بیماریهای عفونی بیمارستان لقمان در تهران، با تاکید بر اینکه ویروس کرونا نسبت به روزهای ابتدایی شیوع در کشور، ضعیفتر نشده است، گفت: «روند فزاینده ابتلا به بیماری همچنان وجود دارد و ما نگران زمانی هستیم که لازم باشد تعداد تخت زیادی به بیماران بدحال در آیسییوها اختصاص دهیم» .وی افزود: «متاسفانه با طغیان مجدد بیماری و روند افزایشی موارد شدید بیماری در مبتلایان مواجه هستیم؛ بیماران همچنان نیاز به آیسییو دارند تا جایی که هر روز تقریبا یک بخش جدید به آیسییو اضافه میکنیم».
وی با اشاره به اینکه انتقال ویروس کرونا از طریق قطرات تنفسی اتفاق میافتد، ادامه داد: «قطرات تنفسی ریزتری بین ۳ تا ۵ میکرون نیز هنگام بلند صحبت کردن، فریاد زدن، ساکشن بیمار در آیسییو و… در هوا معلق می شود و با زدن ماسک و رعایت فاصله اجتماعی از قطرات درشت تنفسی و ابتلا به بیماری می توان جلوگیری کرد. علاوه بر آنکه میتوان از ماسکهای سه لایه برای محافظت در مقابل این قطرات درشت تنفسی استفاده کرد».
وی در ادامه گفت: «ویروس کرونا نسبت به گذشته ضعیف تر نشده است و تغییری در وضعیت بالینی بیماران اتفاق نیفتاده است و همچنان این بیماری روند کلاسیک خود را با تب و لرز، بدن درد، سردرد، تهوع، استفراغ، علائم گوارشی و… دارد؛ البته در برخی موارد ممکن است علائم گوارشی بارزتر باشد. موضوعی که همچنان مانند روزهای اول شیوع بیماری در کشور است این است که هنوز بیماران بد حال که نیاز به بستری در آیسییو داشته باشند را مشاهده میکنیم».
تمامی کارکنان بانک کشاورزی پیشوا در استان تهران به کرونا مبتلا شدند
مسئولان تنها بانک کشاورزی شعبه شهرستان پیشوا با نصب پلاکاردی اعلام کردند که با ابتلای تمامی کارکنان این بانک به ویروس کرونا، خدماترسانی این شعبه به مدت یک هفته تعطیل شد.
حسین عباسی فرماندار پیشوا روز جمعه در این رابطه گفت: «کرونا هنوز در کشور ریشهکن نشده بلکه با عدم رعایت اصول بهداشتی، در برخی از مناطق کشور بار دیگر این بیماری گسترش یافته است».
وی تصریح کرد: « عدم رعایت موارد بهداشتی میتواند نتیجه مطلوب تلاش های چندماهه را بیاثر کند که نمونه آن ابتلاء کارکنان بانک کشاورزی و تعطیلی یک هفته این شعبه است».
کرونا در فارس همچنان می تازد و قربانی می گیرد؛ تکمیل ظرفیت بیمارستان ها
بی توجهی به محدودیت ها و پروتکل های بهداشتی، رفت و آمد مردم دیگر استان ها در شیراز و برگزاری مراسم عروسی و تجمع، در روزهای اخیر باعث شده است که روند صعودی بیماری ناشی از ویروی کرونا در استان فارس و شهر شیراز شدت بگیرد؛ به طوری که در چند روز گذشته ٦ شهرستان استان فارس در وضعیت قرمز قرار گرفتند.
عبدالرضا قاسم پور جانشین استاندار فارس در ستاد استانی مقابله با کرونا، با اشاره به اینکه ٦ شهرستان جنوبی استان شامل لارستان، گراش، اوز، خنج، جهرم و فسا در وضعیت قرمز کرونا قرار دارند، گفت: «محدودیتهای کرونایی در این شهرستان ها بیش از دو هفته است که اعمال شده و همچنان نیز پابرجا خواهد بود».
وی با بیان اینکه مجوزی برای جلوگیری از سفرهای بروناستانی صادر نشده و استانداری اجازه ممانعت از سفر شهروندان از استانهای قرمز به فارس را ندارد، افزود: «شیراز به دلیل آبوهوای معتدل، مقصد بسیاری از اهالی استانهای جنوبی کشور در فصل تابستان است، اما با توجه به اینکه این استانها در وضعیت قرمز کرونا قرار دارند، حضور آنها در فارس بر افزایش آمار مبتلایان، بیماران بستری و جانباختگان کرونا در استان اثرگذار بوده است».
دکتر عبدالرسول همتی معاون بهداشت دانشگاه علوم پزشکی شیراز، پیش از این ضمن اعلام هشدار نسبت به ادامه وضع کنونی، گفته بود: گنجایش هر ٤ بیمارستان اختصاصیافته به کروناویروس تقریباً تکمیل شده است و با ادامه روند کنونی این بیمارستانها نیز دیگر گنجایش پذیرش بیماران مبتلا را نخواهند داشت.
شیوع کرونا بار دیگر پارک های شیراز را به تعطیلی کشاند
حمید جورکش مدیرکل روابط عمومی و امور بین الملل شهرداری شیراز، شامگاه پنجشنبه گفت: «با همه گیری کرونا و شروع موج دوم فراگیری این ویروس و اعلام قرمز شدن وضعیت استان فارس و شیراز از روز دوازدهم تیرماه به دستور شهردار شیراز، تمام بوستان ها و پارک های این کلانشهر تا اطلاع ثانوی تعطیل است».
وی افزود: «به گفته مدیران وزارت بهداشت و دانشگاه علوم پزشکی شیراز عدم رعایت فاصله گذاری و پروتکلهای بهداشت از سوی برخی افراد و همچنین افزایش مراودات مردم در فضاهای عمومی باعث شیوع هرچه بیشتر این بیماری شده است». بوستانها و پارک های شیراز پیش از این اسفندماه پارسال برای پیشگیری از کرونا تعطیل شده بودند که این تعطیلی تا چندی پیش ادامه داشت.
رییس دانشگاه علوم پزشکی شیراز پیش از این با بیان اینکه استان فارس با افزایش موج ابتلا به کرونا مواجه است گفت: «هفته های گذشته تعداد بیماران بستری در بیمارستان های این استان و کلانشهر شیراز افزایش یافت به طوریکه بیمارستانهایی را که در اولویت دوم برای درمان بیماران کرونا در نظر گرفته شده بود نیز به چرخه خدمات پیوست ، شیراز اکنون در وضعیت زرد کرونا قرار دارد و با تداوم روند کنونی به وضعیت قرمز نزدیک می شود».
٦ شهرستان در استان مازندران در وضعیت قرمز قرار دارند؛ ١٢٠ نفر در یک روز مبتلا شدند
بر اساس تازه ترین گزارش دانشگاه علوم پزشکی مازندران، شهرستان های آمل و بهشهر به عنوان مناطق قرمز کرونایی و فریدونکنار، محمودآباد ، قائمشهر و نوشهر شهرهای با شرایط در معرض قرمز شدن یا نارنجی هستند.
براساس آخرین آمار دانشگاه علوم پزشکی مازندران و بابل، در حال حاضر با شناسایی ۱۲۰ بیمار کرونایی در ۲۴ساعت گذشته، آمار مبتلایان بستری در بیمارستان های استان مازندران به ۴۵۰ نفر رسیده است.
حسین حسن نژاد معاون سیاسی امنیتی و اجتماعی استاندار مازندران، روز جمعه گفت: «بر اساس گزارش دانشگاه علوم پزشکی، ۶ شهر استان مازندران در حال حاضر در شرایط قرمز و نارنجی شیوع ویروس کرونا قرار دارند».
وی افزود: به دلیل حساسیت بالای شرایط قرمز کرونایی تا عادی شدن وضعیت، تمامی جلسات اداری ، شوراها ، نشست های خبری و نشست های بین دستگاهی لغو بوده و یا درصورت لزوم درفضای ویدئو کنفرانس برگزار خواهد شد.
وی همچنین با اشاره به لغو نماز جمعه در این شهرستان ها به دلیل قرمز بودن شرایط کرونایی گفت: «در صورتی که این وضعیت تداوم داشته باشد محدودیتهای جدید برای شهرهای قرمز وضع خواهیم کرد».
تصویب تعطیلی و محدودیت های جدید برای شهرستان های قرمز استان بوشهر
عبدالکریم گراوند استاندار بوشهر، در نشست ستاد استانی مقابله با کرونا از ابلاغ مصوبات ستاد ملی مقابله با کرونا برای شهرستانهای در وضعیت قرمز استان بوشهر خبر داد. به گزارش روابط عمومی استانداری بوشهر، محدودیتهای جدید از شنبه ۱۴ تیرماه به مدت یک هفته برای شهرستان های قرمز اعمال می شود.
بر اساس اعلام ستاد ملی مقابله با کرونا، شهرستان های بوشهر، گناوه و کنگان در دامنه محدودیت ها و جز شهرستانهای وضعیت قرمز استان بوشهر قرار می گیرند و سایر شهرستانها در وضعیت زرد هستند. بر اساس این محدودیت ها، مدارس شبانه روزی، دانشگاهها، حوزه های علمیه، آموزشگاه های فنی و حرفه ای، زبانسراها، کتابخانه ها و آموزشگاه های غیردولتی به مدت یک هفته تعطیل است؛ استخرهای سرپوشیده، سینما، سالن های تئاتر و مراکز مشابه به مدت یک هفته تعطیل هستند.
همچنین موزه ها، باغ موزه، تالارهای پذیرایی، آرایشگاه های زنانه و سالن های زیبایی تعطیل هستند. آرایشگاه های مردانه در صورت رعایت پروتکلهای بهداشتی اجازه فعالیت دارند در غیر این صورت تعطیل می شوند. مساجد، مصلی ها، هرگونه مراسم فرهنگی، اجتماعی و مذهبی و همایش تعطیل است. باشگاه های ورزشی پر تردد از جمله سالن کشتی، کاراته، جودو، سالن های بدنسازی تعطیل هستند. کافه ها، قهوه خانه ها، چایخانه ها، شهربازی و مراکز تفریحی، پارک ها و سواحل تعطیل هستند. فعالیت اتوبوس های درون شهری در بوشهر تعطیل است. زدن ماسک در تمام ادارات و بانکهای استان و شهرستانها از شنبه ۱۴ تیرماه اجباری است. مصوبه دورکاری برای کارکنان دارای بیماری زمینه ای، جانبازان شیمیایی، بانوان باردار در استان به قوت خود باقی است.
نماز جمعه ١٣ تیر در شهرهای قرمز کرونایی مازندران و فارس برگزار نمی شود
مدیر شورای سیاستگذاری ائمۀ جمعه در استان مازندران، شامگاه پنجشنبه اعلام کرد: «بر اساس اعلام دانشگاه علوم پزشکی مازندران و تایید ستاد مقابله با کرونا استان، شهر های آمل و بهشهر با وضعیت قرمز شیوع کرونا تشخیص داده شدند و به همین دلیل نماز جمعه در این شهرستان ها تا عادی شدن شرایط برگزار نمی شود.
وی بر ضرورت رعایت پروتکل های بهداشتی و موازین فاصله گذاری اجتماعی برای برپایی نماز جمعه تاکید و تصریح کرد: «استفاده از دستکش ، ماسک و به همراه داشتن سجاده و مهر شخصی و رعایت فاصله بیش از یک متر میان نمازگزاران ضروری است».
مسئول تمایندگی شورای سیاستگذاری ائمه جمعه در استان فارس نیز اعلام کرد: «نماز جمعه ١٣ تیر در شهرستان های لار، خنج، گراش، جهرم و فسا و توابع آنها شامل ١٣ شهر، به دلیل وضعیت قرمز و آمار بالای ابتلا به کرونا اقامه نمی شود».
تکمیل تخت های بیمارستانی کرونا در شهرستان سیرجان در استان کرمان
دکتر غلامعباس محمدی رئیس دانشکده علوم پزشکی سیرجان در استان کرمان، گفت: «هر دو بیمارستان شهر سیرجان دارای ظرفیت تقریباً تکمیل تخت های ویژه بیماران کرونایی هستند».
وی درباره وضعیت شیوع ویروس کرونا در شهرستان سیرجان گفت: «در روزهای اخیر افزایش شدید تعداد مراجعه کنندگان به بیمارستان های شهر سیرجان را داشته ایم به طوری که هم اکنون تقریبا تخت های اختصاص یافته به بیماران کرونایی در حال تکمیل شدن است و اگر بیش از این مراجعه کننده داشته باشیم به ناچار مجبور خواهیم شد که یکی از بیمارستان های شهر را تعطیل کرده و آن را به بیماران کرونایی اختصاص دهیم».
وی افزود: «افزایش شمار مبتلایان به بیماری کرونا موجب شد تا بیش از ۶۰ تخت بیمارستان های امام رضا و شهید غرضی سیرجان تکمیل شوند و با بحران پذیرش بیماران جدید روبرو شویم.»
مینو محرز: دوباره بیماری اوج گرفته و کادر درمان دچار خستگی مفرط شده اند
مینو محرز فوقتخصص بیماریهای عفونی، با بیان اینکه در حال حاضر شرایط ابتلا به کرونا طوری است که خانوادهها درگیر میشوند، گفت: «اکنون خانوادهها تصور میکنند که کرونا تمام شده و رفت و آمدها و دید و بازدیدها را آغاز کردهاند و همه با هم مبتلا میشوند».
وی دربارۀ وضعیت بیمارستانهای تهران و احتمال کاهش تابآوری مراکز درمانی با توجه به افزایش موارد بستری مبتلایان به کرونا، اظهار داشت: «کادر درمانی طی چندماه اخیر واقعا خسته شده اند، حالا دوباره بیماری اوج گرفته و دچار خستگی مفرط شده اند؛ از سوی دیگر وقتی تعداد ابتلا بالا رود، میزان بستری و مرگ و میر نیز افزایش مییابد و ممکن است مسائلی مانند کمبود تخت ایجاد شود».
وی تاکید کرد: «در حال حاضر در دنیا ثابت شده است که اگر دو نفر کنار یکدیگر باشند و ماسک نزنند، اگر یکی از آنها مبتلا به کووید باشد، با یک سرفه یا عطسه میلیونها ویروس را در هوا پخش میکند و فرد مقابل نیز با احتمال ۹۵درصد مبتلا میشود. این درحالیست که اگر ماسک بزنند، احتمال ابتلای طرف مقابل به ۱.۵ درصد میرسد. هرچند که هوا گرم است و مردم خسته میشوند، اما باید برای سلامتی خودشان این موضوع را رعایت کنند».