در پی تایید وقوع انفجار و آتشسوزی در بخشی از تاسیسات هستهای نطنز از سوی مقامات رسمی ایران، ایالات متحده آمریکا در نخستین واکنش اعلام کرد که در حال بررسی دقیق جزئیات این رویداد است.
برخی رسانههای آمریکایی و اسرائیلی به نقل از وزارت امور خارجه آمریکا اعلام کردند که واشنگتن در حال ارزیابی و تجزیه و تحلیل حادثه یاد شده است.
بر اساس این گزارشها یک سخنگوی وزارت امور خارجه آمریکا ضمن اعلام این مطلب گفته است: «این رویداد باردیگر یادآوری میکند که رژیم ایران چگونه همچنان با نادیده گرفتن نیازهای اصلی و واقعی مردم این کشور برنامه هستهای گمراه کننده خود را در اولویت قرار می دهد.»
ایران خود ابتدا منشا رسانهای شدن خبر انفجار و آتشسوزی در سایت غنیسازی اورانیوم نطنز بود و در نخستین اطلاع رسانی در این خصوص حادثه را کم اهمیت و به دور از هرگونه تلفات و خطر ناشی از نشت آلودگی قلمداد کرد.
بهروز کمالوندی، سخنگوی سازمان انرژی اتمی ایران بدون اشاره به جزئیات و علت حادثه گفت که «یکی از سوله های در دست احداث در محوطه باز سایت نطنز دچار آسیب شده است.»
لحن و نحوه واکنش برخی رسانهها و تحلیلگران سیاسی به این واکنش اما اندکی بعد از انتشار خبرهایی دال بر احتمال حمله اسرائیل و یا انجام حملات سایبری یا خرابکارانه از سوی برخی معترضان داخلی به سیاستهای جمهوری اسلامی ایران تغییر کرد.
ایرنا، خبرگزاری رسمی ایران در تحلیلی از این رویداد به چگونگی تغییر راهبرد مدیریت وضعیت موجود در صورت تایید احتمال عبور آمریکا و اسرائیل از خطوط قرمز اشاره کرد.
تحلیلگر خبرگزاری رسمی جمهوری اسلامی ایران در این یادداشت که با عنوان «چرایی نحوه واکنش رژیم صهیونیستی به رخداد نطنز؛ پیامهای جدید و واکنشهای ضروری» منتشر شد به طور ضمنی امکان حمله را رد نکرده و نوشته است: «جمهوری اسلامی ایران تا کنون با درایت راهبردی تلاش کرده ضمن دفاع از مواضع اصولی و منافع ملی خود از تشدید بحران و شکلگیری شرایط و موقعیتهای غیر قابل پیشبینی جلوگیری کند اما در صورتی که نشانههایی از عبور کشورهای معاند به ویژه رژیم صهیونیستی و آمریکا از خطوط قرمز ایران به هر شکلی بروز و ظهور یابد به طور قطع راهبرد مواجهه و مقابله با وضعیت جدید باید مورد تجدیدنظر اساسی قرار بگیرد.»
زمزمه احتمال حمله اسرائیل به تاسیسات هستهای نطنز برای نخستین بار پس از انتشار توییتی از سوی یک تحلیلگر اسرائیلی و نزدیک به نتانیاهو قوت گرفت.
ایدی کوهین، که از وی به عنوان یکی از مشاوران نخست وزیر اسرائیل نام میبرند و البته بنا به تایید خبرنگاران فعال در اسرائیل اطلاعات منتشر شده توسط وی خیلی مورد تایید رسانههای داخلی در این کشور نیست شب وقوع حادثه در توئیتی به زبان عربی با تاکید بر اختصاصی بودن خبرش از منابع اطلاعاتی غربی نوشت که «اسرائیل بزرگترین کارخانه غنیسازی اورانیوم در ایران بمباران و تخریب کرده است.»
از سوی دیگر گروهی از خبرنگاران یک رسانه فارسی زبان خارج از کشور نیز مدعی شدند پیش از رسمی شدن خبر انفجار در تاسیسات هستهای نطنز پیامی ایمیلی از یک گروه معترض داخلی موسوم به «یوزپلنگان وطن» دریافت کردهاند که از انجام قریبالوقوع حمله به تاسیسات یاد شده خبر میداد.
تازهترین گمانه زنی را اما یک مسئول امنیتی در خاورمیانه مطرح کرده که حکایت از بمبگذاری در تاسیسات هستهای نطنز دارد.
نیویورک تایمز به نقل از یک مسئول امنیتی در منطقه خاورمیانه که نامی از وی برده نشده اعلام کرد که حادثه بر اثر انفجار بمبی کارگذاری شده در داخل تاسیسات نطنز روی داده است.
گفتنی است که برخی منابع خبری نیز به نقل از یک تحلیلگر امور راهبردی در آمریکا اعلام کردهاند که محل انفجار روی داده در بخشی از سایت نطنز یک کارخانه تازه افتتاح شده برای تولید و مونتاژ سانتریفیوژ بوده است.