تظاهرات در حمایت از اعتراضات ضد نژادپرستی جاری در آمریکا در کشورهای مختلف جهان در شبانهروز گذشته ادامه یافت و دبیر کل سازمان ملل نیز خواستار برقراری آرامش در ایالات متحده شد.
اعتراضها به کشته شدن یک شهروند سیاهپوست به نام جورج فلوید حین بازداشت خشن به دست پلیس شهر مینیاپولیس در هفته گذشته به سرعت در سراسر آمریکا گسترش یافت. این اعتراضها به موج محکومیت رفتار خشن و نژادپرستانه پلیس آمریکا بدل شد و راهپیمایی در بسیاری از شهرهای این کشور رنگ خشونت به خود گرفت.
پیام دبیر کل سازمان ملل
استفان دوجاریک، سخنگوی سازمان ملل متحد روز دوشنبه یکم ژوئن (۱۲ خرداد) از قول آنتونیو گوترش، دبیر کل این سازمان خواستار برگزاری اعتراضات به شکل مسالمتآمیز در ایالات متحده شد و از رهبران این کشور خواست تا ضمن گوض دادن به صدای معترضان، در مواجهه با آنان خویشتنداری نشان دهند.
دوجاریک در این زمینه به خبرنگاران گفت: «شکایتها باید شنیده شوند، اما باید به روش مسالمتآمیز بیان شوند و مقامات هم باید در واکنش به تظاهرکنندگان خویشتنداری نشان دهند.»
وی افزود: «در ایالات متحده هم مانند هر کشور دیگری در جهان، گوناگونی مردم یک ثروت است و تهدید نیست. اما موفقیت جوامع متنوع در هر کشور بسته به تلاش گسترده در جهت انسجام اجتماعی است.»
دوجاریک در مورد رفتار خشونتآمیز پلیس نیز گفت: «پرونده همه این گونه رفتارها باید مورد بررسی قرار گیرد. ما همیشه گفتهایم كه نيروهای پلیس در سراسر جهان نیاز به آموزش كافی در مورد حقوق بشر دارند و همچنین باید برای حمایتهای روانی و اجتماعی از پلیس سرمایهگذاری شود تا آنها بتوانند وظایف خود را به درستی انجام دهند.»
تظاهرات در فرانسه
دهها نفر روز دوشنبه به نشانه همبستگی با جورج فلوید، شهروند آمریکایی آفریقایی و نیز معترضان ضدنژادپرستی در آمریکا در برابر سفارت این کشور در پاریس تجمع کردند.
این معترضان غالبا سیاهپوش در حالی که تابلوهایی با جمله «نمیتوانم نفس بکشم» در دست داشتند در سکوت زانو زدند. جورج فلوید در آخرین لحظات عمرش یعنی زمانی که روی زمین افتاده و زانوی مأمور پلیس روی گردنش بود گفته بود که نمیتواند نفس بکشد.
تجمع معترضان فرانسوی دیری نپایید و پس از گذشت کمتر از یک ساعت، آنها با حضور توسط پلیس مجهز به امکانات ضد شورش از محیط سفارت دور شدند.
تظاهرات در شهرهای دیگر جهان
در روزهای آخر هفته در شهرهای دیگر جهان از جمله لندن، برلین، کپنهاگ، ریو دو ژانیرو، اوکلند، زوریخ، دوبلین، آمستردام، آتن، پِرت و بارسلون نیز گروههایی از مردم برای اعلام همبستگی با جنبش ضد نژادپرستی آمریکا به خیابان آمدند. بیشتر این راهپیماییهای مسالمتآمیز در برابر نمایندگیهای دیپلماتیک آمریکا برگزار شد.
یورونیوز