سایت «حافظ نیوز» وابسته به محافل امنیتی در پی اعتراض خبرگزاری سپاه (فارس) به «تایید صلاحیت های فله ای» توسط هئیت های اجرایی نظارت بر انتخابات در مقاله ای این عمل هئیت های اجرایی را محکوم کرد و نوشت:
در حالی که تا برگزاری انتخابات اسفندماه کمتر از دو ماه باقی مانده، مرحله نخست احراز صلاحیت نامزدهای حضور در انتخابات های مجلس خبرگان رهبری و مجلس شورای اسلامی پایان یافته است. در این دور از بررسی صلاحیت ها، هیئت های اجرایی نظارت بر انتخابات با بررسی پرونده و سوابق افراد، نخستین مرحله از احراز صلاحیت ها را انجام می دهند. اما در این میان، موج بسیار گسترده و کم سابقه تایید صلاحیت نامزدها در هیت های اجرایی نظارت بر انتخابات، موجب شگفتی شده است.
بنابر گفته پژوهش جهرمی معاون سیاسی، امنیتی و اجتماعی استانداری فارس، در 15 حوزه انتخابیه در سطح استان برای تصدی 18 کرسی نمیاندگی مجلس، 727 نفر ثبت نام کرده و در ادامه 25 نفر انصراف دادند. بدین ترتیب توسط هیئت های اجرایی نظارت بر انتخابات، صلاحیت 702 نفر برای حضور در انتخابات مجلس شورای اسلامی مورد بررسی قرار گرفته که از این میان، صلاحیت 654 نفر تایید شده و تنها 48 نفر برای حضور در بالاترین مرجع قانونگزاری کشور، رد و یا عدم احراز صلاحیت شده اند که این امر نشان می دهد در استان فارس 93 درصد از نامزدهای انتخاباتی تایید صلاحیت شده اند که همانگونه که ذکر شد با توجه به وقوع همین حجم از تایید صلاحیت ها در دیگر استان ها، باید اذعان کرد این اتفاق در نوع خود، کم سابقه و قابل تامل است.
در نگاه اول، باید به این پرسش پاسخ داد که چرا در این دور از انتخابات مجلس، متقاضی برای حضور در خانه ملت تا این حد افزایش یافته است؟
در برداشت نخست این افزایش حضور بیانگر تلاش لایههای مختلف مردم برای ورود به خانه ملت در راستای بهبود اقتصاد خود و کشور را نشان میدهد؛ چراکه درصد قابلتوجهی از داوطلبان دور دهم انتخابات مجلس شورای اسلامی در مرحله نخست این ماراتن زمانی که در صفهای ثبتنام حاضرشده بودند اعلام داشتند جهت بهبود معیشت خود، خانواده و کشور قصد دارند برای یکبار هم که شده طعم تکیه زدن بر صندلیهای سبز بهارستان را تجربه کنند؛ بماند که در این میان افرادی نیز به دلیل نداشتن شغل و درآمد برای ورود به این کارزار راهی وزارت کشور و ستادهای انتخابات شده بودند.
اما درنهایت با به پایان رسیدن زمان بررسی صلاحیتها از سوی هیئتهای اجرایی لایههای دیگری از این نوع ثبتنام برای عموم روشن شد، زیرابه نظر میرسد هیئتهای اجرایی در انجام وظایف قانونی خود بیشازحد تساهل و تسامح به خرج دادهاند و برخی افراد که پاسخ استعلامهایشان از یکی از 4 منبع ”وزارت اطلاعات، نیروی انتظامی، قوه قضائیه، ثبتاحوال” نیز منفی بوده را تأیید کردند.
در این میان رسانههای اصلاحطلب نیز با انتشار خبر 90 درصدی تأیید صلاحیتها بهویژه جریان سازی برای برخی از چهرههای همسو با خود که از پرونده سفیدی برخوردار نیستند، تلاش کردند اینطور القا کنند، اگر بحث ناظر و مجری از هم تفکیک شود، جامعه فرایند بهتری دنبال میکند. موضوعی که حجت الاسلام والمسلمین حسن روحانی نیز در سخنان خود بارها و به بیانهای گوناگون اشاره داشته است. از سوی دیگر اینطور به نظر میرسد که جریان اصلاحات میخواهد هزینههای انتخاباتی تأیید و رد صلاحیتها را بهپای شورای نگهبان بنویسد و علاوه بر این نوع فضاسازی، بگویند دولت بر قول و وعده خود ایستاده است، زیرا بنابراین گزارش بیشترین و کمترین تأیید صلاحیتها به تفکیک استانها به ترتیب به استان بوشهر با 100 درصد تأیید صلاحیت و هرمزگان با 80 درصد کمترین تأیید صلاحیتها اختصاصیافته است.
با انتشار خبر تعداد افراد تأیید صلاحیت شده در سراسر کشور از سوی هیئتهای اجرایی نگرانی که برخی صاحبنظران ازجمله دبیر شورای نگهبان در خصوص نهضت ثبتنام مطرح کرده بودند، بیشتر موردتوجه قرار گرفت؛ زیرا محرز است جریانی که منجر به فتنه سال 88 و آشوبهای اینچنینی در کشور شد در تلاش است، از فرصت پیشآمده به بهترین نحوه استفاده خود را کرده و بار عدم احراز صلاحیت تعداد زیادی از جمع 10 هزارنفره تأییدشده از سوی هیئتهای اجرایی را بهپای شورای نگهبان بریزد.
این راهبرد در حالی مسیر عملیاتی شدن خود را طی میکند که آیتا… جنتی دبیر شورای نگهبان پیشتر ضمن انتقاد از تعداد بالای ثبتنام کنندگان برای شرکت در انتخابات خبرگان و مجلس شورای اسلامی، شیوه عمل هیئتهای اجرایی در بررسی صلاحیت داوطلبان را نیز موردنقد قرارداد؛ ”یکی از مشکلاتی که ما با هیئتهای اجرایی داریم این است که زود تأیید صلاحیتها را از سرخود باز میکنند.”
دبیر شورای نگهبان خاطرنشان کرد: ”برخی هیئتهای اجرایی با ما همراهی نمیکنند و همهچیز را گردن شورای نگهبان میاندازند.”
بنابراین به نظر می رسد پیش از حتی آغاز پروسه انتخابات و اخذ رای، ضد انقلاب تلاش خواهد کرد با بزرگ نمایی رد صلاحیت ها، ضمن تحریک افکار عمومی اینگونه القا کند که امکان انتخاب آزاد از جامعه ایران سلب شده و بدین ترتیب شرایط را برای رقم خوردن حوادثی مشابه سال 88 در بستر جامعه مجددا فراهم نماید.
بنابراین به نظر می رسد نسبت به مطالبه جدی رهبر انقلاب در خصوص تلاش برای جلوگیری از ورود نااهلان به عرصه انتخابات، تا اینجا اقدام جدی صورت نگرفته و درواقع، وظیفه اصلی احراز صلاحیت نامزدها بر عهده شورای نگهبان قرار داده شده است. اقدامی که باید منتظر بود و دید تا چه حد از سوی مسئولان و رسانه ها مورد حمایت قرار خواهد گرفت؛ به راستی آیا شورای نگهبان بابت رد صلاحیت برخی از نامزدهای انتخاباتی مورد هجمه قرار خواهد گرفت؟