تاکنون دست کم 9 رهبر اپوزیسیون و فعال مدنی در سودان دستگیر شدهاند که در میان آنها صدیق یوسف، مقام ارشد حزب کمونیست سودان و رهبرانی از احزاب پان عرب بعث و ناصریست هستند.
بیش از 10 روز از تظاهراتهای مردمی در سودان میگذرد و به رغم وعدههایی که عمر البشیر، رئیس جمهوری این کشور آفریقایی درباره بهبود اوضاع اقتصادی به معترضان داده نه تنها ناآرامیها کاهش نیافته بلکه رهبر اصلیترین حزب اپوزیسیون روز جمعه دستگیر شد و معترضان هم که در روزهای گذشته از سوی پلیس ضد شورش هدف گلولههای جنگی و گاز اشک آور قرار گرفته بودند، روز جمعه هدف شلیک نارنجک قرار گرفتند.
به گزارش سایت شبکه خبری الجزیره، روز جمعه در نهمین روز ناآرامیهای سودان نیروهای امنیتی این کشور عمر الدیگایر یکی از رهبران ارشد اپوزیسیون را دستگیر کردند. حزب کنگره اپوزیسیون سودان با صدور بیانیهای خبر دستگیری این رهبر مخالف را تأیید و اعلام کرد، او در جریان تظاهراتهای روز جمعه در حاشیه غربی نیل دستگیر شده و به مکان نامعلومی برده شده است. گروه اپوزیسیون انجمن نویسندگان سودان نیز اعلام کرد محمد طاها، شاعر معروف روز سهشنبه گذشته پس از آنکه در یک تجمع اعتراضی در خارطوم شرکت کرد، دستگیر شد. بنا بر اعلام یک گروه جامعه مدنی، تاکنون دست کم 9 رهبر اپوزیسیون و فعال مدنی در سودان دستگیر شدهاند که در میان آنها صدیق یوسف، مقام ارشد حزب کمونیست سودان و رهبرانی از احزاب پان عرب بعث و ناصریست هستند. این دستگیریها پس از آن اتفاق افتاد که گروههای اپوزیسیون فراخوان تظاهراتهای بیشتر هفتگی در روزهای جمعه و بعد از نماز جمعه را دادند. البته دفتر رسانهای سازمان امنیت و اطلاعات ملی سودان ادعا میکند، خبری از این دستگیریها ندارد و اساساً دستگیری اتفاق نیفتاده است. این اظهار بیاطلاعی از دستگیریها در حالی است که شنبه گذشته نیز 14 رهبر اپوزیسیون سودان بازداشت و چند ساعت بعد آزاد شدند. دولت سودان میگوید، در طول کمتر از 10 روز ناآرامیهای سودان 19 نفر کشته شدهاند اما عفو بینالملل شمار کشتهها در این کشور از روز 19 دسامبر به این سو را 37 نفر اعلام کرده است. سازمان ملل متحد روز جمعه از مقامات سودانی خواست درباره اتفاقهای اخیر و کشته شدهها تحقیق کنند. پلیس سودان روز جمعه به سوی صدها معترض که در شهر آتبارا در استان «ام درمان» در شمال خارطوم و دیگر شهرها از جمله سنار و وعد مدانی در جنوب خارطوم پس از نماز جمعه به خیابانها آمده بودند، گاز اشک آور و نارنجک شلیک کرد. عکسهایی که روز جمعه توسط فعالان سودانی در شبکههای اجتماعی به اشتراک گذاشته شده نشان میداد که دود غلیظی در آسمان برخی شهرهای مجاور خارطوم وجود دارد زیرا معترضان برای خنثی کردن اثر گازهای اشک آور زباله و لاستیک خودرو آتش زده بودند. خبرنگار الجزیره نیز که از خارطوم گزارش میداد، گفت تظاهراتها در حال گسترش است زیرا هر روز که میگذرد حمایت گروههای سیاسی و مدنی از این تجمعها بیشتر میشود.
تقاضاها هم از تقاضاهای اقتصادی به تقاضا برای تغییر رژیم تغییر کرده و حتی پزشکان سودانی اعلام کردهاند قصد اعتصاب سراسری دارند و تا زمانی که عمر البشیر از قدرت کنار نرود، اعتصابشان ادامه خواهد داشت. خبرنگار الجزیره تصریح کرد، خبرنگاران سودان نیز با ترتیب دادن یک راهپیمایی همبستگی خود را با معترضان اعلام کرده و هشدار دادهاند که قصد اعتصاب سراسری علیه دولت دارند. او ادامه داد، بعید نیست در روزهای آینده بر خشونتهای پلیس و دولت علیه معترضان افزوده شود زیرا سهشنبه گذشته برای نخستین بار پلیس از گاز اشک آور و گلوله جنگی برای متفرق کردن مردم استفاده کرد و روز جمعه هم همین اتفاق در سطح وسیعتر افتاد. اعتراضهای مردم سودان در ابتدا از شهرهای کوچک و روستاها آغاز شد و در واکنش به افزایش قیمت نان، سوخت و دیگر کالاهای اساسی بود اما رفته رفته به شهرهای بزرگتر و خارطوم، پایتخت کشیده شد و چهره اعتراضهای ضد دولتی به خود گرفت. رهبران گروههای اپوزیسیون نیز از هر طیف و عقیدهای به معترضان پیوستند.