نزدیک به هزار نفر کارگر کارخانه «رینگسازی مشهد»، برای مشخص شدن وضعیت مطالبات صنفی و حقسهام خود دست به اعتراض زدند.
روز سهشنبه ۱۵ آبان ماه، ۹۴۵ نفر کارگر کارخانه رینگسازی مشهد به دلیل ادامه بیتوجهی کارفرما به وصول مطالبات صنفی کارگران، از جمله انتقال پنج درصدی سهام به کارگران، در محدوده کارخانه دست به اعتراض زدند.
به گزارش ایلنا، کارگران رینگسازی مشهد در محوطه کارخانه جمع شدند و خواهان پرداخت دستمزدهای عقب افتاده، افزایش زمان قرارداد کار از یک ماه به یک سال، برگزاری انتخابات شورایی برای حمایت از حقوق کارگران و رسیدگی به وضعیت سهام ترجیحی شدند. این سهام در راستای برنامههای خصوصیسازی باید به کارگران و دیگر کارکنان واگذار میشد اما سهامدار خصوصی کارخانه این کار را نکرده است.
طبق مصوبه شورای عالی اجرای سیاستهای کلی اصل چهل و چهارم، حداکثر پنج درصد از سهام بنگاههای مشمول واگذاری خصوصی باید به کارکنان و کارگران شاغل در همان بنگاه واگذار شود. شرکت رینگسازی مشهـد از سال ۱۳۸۲ به عنوان شرکت سهامی عـام پذیـرفته شده و از ۲۸ اسفند ۹۶ بیش از نیمی از سهام شرکت رینگسازی مشهد از هلدینگ ایرانخودرو به شرکت «پویاگستر خراسان» (سهامی خاص) منتقل شده است. پویاگستر خراسان به عنوان مالک عمده شرکت، به روند انتقال سهام به کارگران پایبند نبوده است.
کارگران این واحد تولیدی، پرداخت دستمزد مهرماه را با تاخیر ۱۵روزه دریافت کردند و میگویند با انتقال کارخانه به بخش خصوصی تولید به حداقل رسیده است. کارفرما همچنین زمان قرارداد کار را از یکسال به یک ماه تغییر داده و کارگران میگویند این زمینه اخراج کارگران است.
کارگران رینگسازی مشهد مشکلات صنفی را مربوط به خصوصیسازی شرکت و تغییر مدیریت آن میدانند.
در بیانیه اعتراضی آنها آمده: “ما به عنوان کارگران این شرکت، رویهمان بر مشارکت و تعامل با مدیریت شرکت است اما این امر از سوی آنها مورد پذیرش نیست و به زعم آنها فعالیت شورا، دخالت در امور شرکت است و در کار تولید اختلال ایجاد میکند.”
تاخیرات در معوقات مزدی و تعیین تکلیف وضعیت سهام ترجیحی کارگان آسانتر بود اگر این کارگران نهاد حمایتی شورای اسلامی کارگران داشتند. اما کارفرما پس از پایان اعتبار کار مدیریت شورا در خرداد ماه سال جاری، انتخابات این نهاد صنفی را دو بار به تعویق انداخته است.
پنجم آبان هم کارگران رینگسازی مشهد در اعتراض به تعویق دوباره انتخابات شورای اسلامی کارگران در محوطه کارخانه تجمع کرده بودند. تشکیل شورای اسلامی کار برای کارگران یک حق قانونی بنا به قانون کار است اما کارفرما مقابل ایجاد آن ایستاده است.
روند کاهش تولید پس از انتقال واحدهای تولیدی به بخش خصوصی در ایران همهگیرشده است. معمولا با کاهش تولید، کارفرماها و یا سهامداران عمده، حقوق صنفی کارگران را نقض میکنند. معوقات مزدی، تغییرات در قراردادهای کار، سداندازی در ایجاد و یا ادامه کار نهادهای صنفی، و عدم پرداخت حقسهام کارگران در مورد سهامهای منتقلشده به آنها هنگام واگذاری به بخش خصوصی از عمده مشکلات کارگران است.
کارگران معترض رینگسازی مشهد تیرماه سال گذشته هم برای پیگیری مطالبات صنفی خود، اعتصاب کرده بودند.