حالا كه دمخروس خصوصيسازي آموزشوپرورش در كشور اين بار از گزارش بانك جهاني بيرون زده، خوب است دستگاه تعليم و تربيت روراستي را با مردم پيش بگيرد و يك بار براي هميشه سياست خود را در رابطه با خصوصيسازي تعليم و تربيت اعلام عمومي كند
بانك جهاني به تازگي گزارشي منتشر كرده كه نشان ميدهد، كشورمان در خصوصیسازی مدارس متوسطه بین سالهاي 1998 تا 2017 در ميان كشورهاي دنيا ركورددار است. آخرين آمار در دسترس مدارس غيردولتي كشورمان متعلق به سال 1392 است و پس از آن ديگر آماري در رسانهها در اين خصوص منتشر نشده است. البته به جز آمار كلي 13 هزاري كه مرضيه گرد رئيس وقت سازمان مدارس غيردولتي در سال 95 اعلام كرده بود. اين گم شدن رد آمار مدارس غيردولتي از سال 93 و همزمان با تدوين و تصويب لوايح پشتيبان خصوصيسازي آموزشوپرورش از جمله بسته حمايتي اين مدارس، لايحه دائمي شدن تأسيس و اداره مدارس غيردولتي، لايحه بودجه سالهاي 96 و 97 و برنامه ششم توسعه اتفاق افتاده است. از طرفي مشاهدات ميداني و خبرهاي پراكنده از راهاندازي مدارس غيردولتي در شهرستانها و استانهاي مختلف كشور نشاندهنده گسترش كمي مدارس غيردولتي و افزايش مشاركت بخش خصوصي در تأسيس مدارس و مدرسه داري است.
با وجود اين، مسئولان آموزشوپرورش با استناد به اينكه مدارس خصوصي در كنار مدارس دولتي فعاليت ميكنند و قرار نيست آموزشوپرورش رايگان مصرح در قانون اساسي را تحت تأثير قرار دهند بر آتش تنور خصوصيسازي ميدمند.
15درصد دانشآموزان متوسطه در غيردولتيها درس ميخوانند
از اينكه توسعه مدارس غيردولتي و مشاركت بخش خصوصي در اين حوزه از منويات سند 2030 است كه بگذريم، بانك جهاني درصد دانشآموزان دوره متوسطه مدارس غيردولتي در سالهاي 1998 تا 2017 در كشورهاي دنيا را طي گزارشي منتشر كرده است كه شيب مثبت اين درصد در سالهاي ياد شده در كشور ما بيش از ساير كشورها جلب توجه ميكند. طبق اين گزارش دانشآموزان دوره متوسطه مدارس غيردولتي در كشورمان ظرف 19 سال به 15درصد رسيده، در حالي كه در برخي استانها مانند استان آذربايجان شرقي اين آمار به نزديك 50 درصد رسيده است. به طوري كه در اين استان بيش از 4هزار مدرسه از حدود 9هزار مدرسه داير آن، غيردولتي (پولي) شده است.
رشد سرسامآور مدارس غيردولتي در سالهاي اخير در كشورمان كه به تعبير برخي كارشناسان از خصوصيسازي گذشته و به رهاسازي رسيده است، در حالي از سوي مجامع جهاني مورد مطالعه قرار گرفته كه نرخ رشد دانشآموزان دوره متوسطه محصل در مدارس غيردولتي در كشورهايي مانند امريكا و ژاپن با كاهش مواجه بوده و شيب منفي داشته است.
بانك جهاني محرم مردم نامحرم!
نكته آخر كه در گزارش بانك جهاني قابل تأمل است دسترسي اين نهاد بينالمللي به آمار مدارس غيردولتي كشور به تفكيك مقطع، جنسيت و پايه تحصيلي است. حالا كه دمخروس خصوصيسازي آموزشوپرورش در كشور اين بار از گزارش بانك جهاني بيرون زده، خوب است دستگاه تعليم و تربيت روراستي را با مردم پيش بگيرد و يك بار براي هميشه سياست خود را در رابطه با خصوصيسازي تعليم و تربيت اعلام عمومي كند تا دستكم با تطبيق قانونهاي موجود در اين زمينه و سیاستهای ابلاغي تاحدودي ماجرا تعديل شود.
كمتر كسي است كه از گرفتاري مالي آموزشوپرورش و كم و كسريهاي بودجه و اعتباري آن نشنيده باشد و اذعان نداشته باشد همان آموزشوپرورش پركسري، كاركرد تعليم و تربيتي موفقتري نسبت به اهداف آموزشي و پرورشي نظام داشته تا آموزش و پرورشي كه در سالهاي اخير با تمركز بر ارتقاي سطح گردش مالي خود به هر قيمتي و با همكاري بخش خصوصي در بسياري از موارد از مسير خود خارج شده است. شاهد اين ادعا خروجي سالهاي اخير اين دستگاه و مشاهده دانشآموزان در آن است، اما مديران اين دستگاه در سالهاي اخير با ارائه الگويي از اقتصاد آموزشوپرورش كه به زعم متخصصان اين حوزه نسخه ابتر و ناقصي از آن است، تمام دستاوردهايي را كه سيستم تربيتي و آموزشي كشور ميتوانست داشته باشد، از اين دريچه به نمايش گذاشتند و به آن گره زدند. خصوصيسازي تحت عنوان توسعه مشاركتها در صدر اولويتهاي اجرايي وزارت آموزشوپرورش در دولتهاي يازدهم و دوازدهم قرار گرفت و اکنون بلای جان تعلیم و تربیت فرزندان ایران شده است.
جوان آنلاین