ايسنا: معاون سياسي وزير امور خارجه با بيان اينکه مذاکرات بر سر بسته پيشنهادي اروپا ادامه دارد، گفت: خواسته ما فروش نفت ايران و بازگشت پول نفت است و اين مذاکرات براي اين است که ما به يک سازوکار عملي براي ادامه فروش نفت خود برسيم. عباس عراقچي در گفتوگو با شبکه العالم درباره بسته پيشنهادي اروپا براي حفظ برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)، اظهار كرد: مجموعه تعاملاتي که ما با کشورهاي اروپايي داشتيم، به مجموعهای از تعهداتي که آنها به ما دادهاند که شامل بسته پيشنهادي آنها نيز ميشود، منتهي شده است. عراقچي افزود: اين بسته حوزههاي مختلف نفت و گاز، بيمه و بانکي و همه مواردي را که خواستههاي ايران از برجام است، شامل ميشود که ما کماکان منتظر اين هستيم تا راهحلهاي عملياتي براي اجراي اين تعهدات به ما داده شود و اين موضوع هنوز در حال مذاکره است.
مهلت اول تا 15 مرداد
او درباره مهلت اروپا براي ارائه پيشنهادهای عملي خود به ايران، تصريح کرد: مهلتي که وجود دارد همان 15 مرداد است که شروع بخش اول تحريمهاي آمريکا عليه ايران خواهد بود که طبيعتا تا قبل از این تاريخ بايد به مکانيسمهاي عملي رسيده باشيم تا خواستههاي ايران تأمين شود. معاون وزير امور خارجه ايران افزود: در 15 مرداد همه تحريمها برنميگردد و مهلت بعدي در آبان است که ما در سه ماه باقيمانده، فرصت کار روي راهحلهاي عملياتي براي تحريمهاي بعدي را داريم. عراقچي خاطرنشان کرد: آنچه اکنون وجود دارد تعهدات سياسي در حوزههاي مختلفي است که از طرف کشورهاي 1+4 مطرح شده و در بيانيه نشست وزراي خارجي 1+4 نيز بهصورت آشکار سرفصلهاي اين تعهدات آمده است، ازاينرو ما در حال مذاکره و کار روي راهحلهاي عملياتي و سازوکارهاي اجرائي اين تعهدات هستيم؛ بههميندليل مذاکرات کماکان ادامه دارد.
اشتباه محاسباتي عربستان
عراقچی همچنين در پاسخ به سؤالي درباره رويکرد سعوديها در قبال ايران گفت: عربستان سعودي بايد در نوع رويکردش به منطقه و نوع ارزيابياش از سياستهاي ايران تجديد نظر کند. عراقچي با بيان اينکه منطقه ما از اشتباهات محاسباتي مکرر عربستان در منطقه رنج ميبرد، گفت: همه مصائبي که در يمن، بحرين، لبنان، قطر، شوراي همکاري خليج فارس، سوريه، عراق و کردستان عراق رخ داده، بهدليل اشتباهات مکرر سعوديهاست.
معاونت اقتصادي
او درباره معاونت اقتصادي وزارت امور خارجه و وظايفش اظهار كرد: معاونت اقتصادي وزارت خارجه يک نهاد تازهکار در اين وزارتخانه است و قرار نيست کار اقتصادي در خارج از کشور انجام دهد. تمام نهادها و وزارتخانهها و دستگاههاي مسئول هستند که بايد کار خود را انجام دهند، وزارت امور خارجه هماهنگکننده و سياستگذار درباره سياستهاي کلان اقتصادي در خارج از کشور است و معاونت اقتصادي ما مشغول اين طراحيها و هماهنگيهاست و جلسات مکرري بين وزارت خارجه و دستگاههاي اقتصادي برگزار شده، بهويژه درباره تحريمها و بازگشت تحريمهايي که در زمان برجام لغو شده بود، جلسات در حال برگزاري است.
فروش نفت و بازگشت پول
معاون سياسي وزير امور خارجه درباره تحريم نفتي ايران از سوي آمريکا گفت: اگر ايران نتواند صادرات نفت داشته باشد، طبيعتا اينگونه نيست که بنشيند و نگاه کند که بقيه در حال صادرات نفت هستند، اگر ما نتوانيم صادرات داشته باشيم، ديگران هم نخواهند توانست، گزينهها، اختيارات و انتخابهای ايران زياد است، اينطور نيست که يک راهحل و يک تنگه هرمز وجود داشته باشد. عراقچي با بيان اينکه گزينههاي متعددي براي مواجهه با اقدام آمريکا عليه ايران وجود دارد، تصريح کرد: اميدوارم به نقطهاي نرسيم که اين بخواهد عملي شود. فکر ميکنم جامعه جهاني، متحدان آمريکا بهویژه اروپاييها، چين، روسيه و هند هم خواهان رسيدن به اين نقطه نيستند و بههميندليل با ما مذاکره ميکنند تا خواستههاي ايران تأمين شود. او تأکيد کرد: اولين خواسته ما فروش نفت ايران و بازگشت پول نفت است و مذاکرات با اروپاييها براي اين است که ما به يک سازوکار عملي براي ادامه فروش نفت خود برسيم. جامعه جهاني خواهان رسيدن به آن نقطه نيست و ما هم خواهان اين مسئله نيستيم، اما اينطور نيست که اگر اين شرايط به ايران تحميل شود، ايران دستوپابسته باشد و به تعبير رئيسجمهور بنشيند و فقط نگاه کند. حتما اينگونه نخواهد بود.