درصورتیکه راهحل دو دولت کنار گذاشته شود، اسرائیل نظام آپارتاید را در سرتاسر فلسطین تحکیم خواهد کرد. تنها راه برای توقف تبدیل وضعیت به بدترین حالت ممکن در سرزمینهای اشغالی، ارزیابی علل بهصورت ریشهای است. این در حالی است که رهبران اسرائیلی در موضعی سرسختانه چنین رویکردی را رد میکنند و در عوض تلاش میکنند تا طرف مقابل را مقصر جلوه داده و آنها را سرزنش کنند. رهبران اسرائیلی بهجای ریشهیابی علل بحران، به فلسطینیان حمله و آنان را با اقدامات خود تحریم کردهاند؛ چراکه برای دهههاست رفتار تبعیضآمیز و غیرانسانی را به همراه ستمی که بر مردم فلسطین رفته نادیده میگیرند.
نسل جوان فلسطینی، نسل اسلو، ٢٢ سال پیش وعده آزادی را در زمان امضای آن پیمان در کاخ سفید شنیده بودند. این نسل با این امید بزرگ شد که اشغالگری وحشیانه اسرائیلیها بهزودی پایان خواهد پذیرفت. بااینحال، این رؤیا تحقق نیافت. تحقیر مردم فلسطین ادامه دارد. آنان نمیتوانند آزادانه به تحصیل و کار بپردازند و همواره از سوی مأموران، در ایستهای مختلف، بازرسی میشوند. آنان حتی نمیتوانند در سرزمینهای اشغالی بدون محدودیتهای اعمالشده بهراحتی ازدواج کنند. در هر نوبت، رژیم اسرائیل به مطالبات ما با اشغالگری، ظلم و سرکوب و سیاستهای آپارتاید بیشتر پاسخ میدهد.
با مداخله آمریکا، روند مذاکرات صلح شکل گرفت. در آن زمان ما به مذاکرات بهمثابه ابزاری صلحآمیز برای احقاق حقوق فلسطینیان و رهایی آنان از اشغالگری و کسب استقلال مینگریستیم. بااینحال، بیش از دو دهه از امضای پیمان اسلو میگذرد و تا امروز فلسطینیان شاهد افزایش ساخت شهرکهای اسرائیلی در اراضی اشغالی هستند. اکنون غزه به یک زندان روباز تبدیل شده است و شرق بیتالمقدس نیز در محاصره قرار دارد و محدودهای خارج از دسترس برای فلسطینیان محسوب میشود.
امروز، دست راستیترین دولت در تاریخ رژیم اسرائیل در حال حکمرانی است. «بنیامین نتانیاهو»، نخستوزیر این رژیم و حزبش در انتخابات ماه مارس گذشته پیروز شدند. او این پیروزی را پس از آن به دست آورد که در کارزار انتخاباتی اعلام کرد که «در صورت پیروزی ایدهای مبتنی بر تشکیل دولت فلسطینی وجود نخواهد داشت». او همچنین با رویکردی نژادپرستانه در قبال شهروندان فلسطینی از آنان بهعنوان «خیل رأیدهندگان عرب» یاد کرد.
در سال ٢٠١٣ میلادی، «نفتالی بنت» یک کهنه سرباز
اسرائیلی و وزیر کابینه نتانیاهو گفته بود: «من در زندگیام، اعراب زیادی را کشتهام و مشکلی با این موضوع ندارم». «زیپی هوتوولی»، معاون وزیر خارجه نیز بارها تکرار کرده که مخالف تشکیل یک دولت فلسطینی است و معتقد است که اشغالگری رژیم اسرائیل باید ادامه یابد. اخیرا نخستوزیر رژیم اسرائیل پا را فراتر گذاشته و ادعا کرده که نازیها هولوکاست را با الهامگیری از یک رهبر فلسطینی عملی کردند.
«محمود عباس»، رییس تشکیلات خودگردان فلسطین در سخنرانی خود در مجمع عمومی سازمان ملل متحد در ٣٠ سپتامبر هشدار داد که وضعیت موجود خطرناک است. او رژیم اسرائیل را به دلیل نقض تعهدات و پایمالکردن حقوق بینالملل و پیمانهای جهانی محکوم کرد. عباس ادامه داد: اگر رژیم اسرائیل به نقض حقوق فلسطینیان ادامه دهد، فلسطین از پیمان اسلو عقبنشینی خواهد کرد. او بار دیگر بر تعهد خود برای دستیابی به صلح تأکید کرد؛ موضوعی که بخش عمدهای از عمرش را صرف تحقق آن کرده است. به شکلی دردناک، فلسطینیان نسل اسلو از روند صلح منزجر شده و به این نتیجه رسیدهاند که آن روند به آزادی منجر نمیشود، بلکه تنها این واقعیت تحقق یافته که آپارتاید بهطور گستردهتری در جهان به رسمیت شناخته شده است. تعجب اصلی من از آن است که مردم اسرائیل که میتوانند رهبری متعهد به صلح را برگزینند، چرا چنین کاری نمیکنند. «اف. دابلیو دکلرک» آنان کجاست؟ به نظر میرسد رژیم اسرائیل خود را تنها برای عقبنشینی از راهحل تشکیل دو دولت آماده میکند. اما اگر امکان راهحل تشکیل دو دولت ناممکن شود، امری که در حال حاضر در دولت نتانیاهو در حال رویدادن است، تل آویو، آپارتاید را در تمام مناطق فلسطینینشین تحکیم و تثبیت خواهد کرد و امکان دستیابی فلسطینیان به آزادی، استقلال و حقوق برابر را به افقی دستنیافتنی تبدیل خواهد کرد.
*اف. دابلیو دکلرک، رئیسجمهوری سفیدپوست آفریقای جنوبی بود که وارد مذاکره با «نلسون ماندلا»، رهبر جنبش ضدآپارتاید شد. یک سال بعد کنگره ملی آفریقای جنوبی پیروز و ماندلا به ریاستجمهوری رسید و رژیم آپارتاید در آفریقای جنوبی لغو شد.
ترجمه: نوژن اعتضادالسلطنه
منبع: والاستریت ژورنال