ارتش ترکیه هم علیه کردها در شمال عراق میجنگد و هم در سوریه. دولت مرکزی عراق در بغداد و جمهوری عربی سوریه به ترکیه هشدار دادهاند که حق ندارد با تجاوز به خاک این دو کشور تمامیت ارضی آنها را نقض کند. آنها خواهان خروج ارتش ترکیه از خاک سوریه و عراق شدهاند.
وزیر خارجه عراق چهارشنبه ۲۱ مارس / یکم فروردین با احمد ییلدیز، معاون وزیر خارجه ترکیه در بغداد دیدار و گفتو گو کرد. در این دیدار ابراهیم جعفری هشدار داد که ترکیه حق ندارد تمامیت ارضی عراق را نقض کند. او گفت عراق حضور هیچ نیرویی برای انجام عملیات نظامی در خاکش را نخواهد پذیرفت.
جعفری افزود: «ما قاطعانه نقض تمامیت ارضی عراق توسط نیروهای ترکیه را محکوم میکنیم.»
وزیر خارجه عراق از ترکیه خواست نیروهای مستقر خود در منطقه کردنشین شمال عراق را خارج کند.
بغداد و آنکارا مدتهاست که بر سر پایگاه نظامی ارتش ترکیه در باشیکا جدل دارند. سربازان ترکیه در این پایگاه نظامی در گذشته نیروهای محلی سنی را علیه گروه «دولت اسلامی» (داعش) آموزش میدادند و از پیشمرگههای کرد عراق نیز حمایت میکنند.
پس از تصرف شهر عفرین در شمال سوریه توسط ارتش ترکیه و متحدانش، رجب طیب اردوغان، رئیس جمهوری ترکیه از گسترش عملیات نظامی تا مرزهای شمال عراق سخن گفت و افزود در آنجا «اردوگاههای ترور» حزب کارگران کردستان (پکک) را «در صورت لزوم تحت کنترل میگیریم».
دولت ترکیه مدتهاست که با پکک در جنگ است و حزب کارگران کردستان را به عنوان یک گروه تروریستی میشناسد. بخشی از نیروهای پکک در کوههای قندیل واقع در شمال عراق و بخشی دیگر در سنجار (شنگال) مستقر هستند.
اردوغان همچنین گفت: «ما یک شب، ناگهان به سنجار حمله کرده و آن را از وجود پکک پاک خواهیم کرد.»
جنگندههای شکاری نیروی هوایی ترکیه بهتازگی به مواضع پکک در شمال عراق حمله کردند. ارتش ترکیه اعلام کرده که در این حمله دستکم ۱۲ نفر از افراد پکک کشته شدند. ارتش ترکیه میگوید شبهنظامیان پکک در تدارک یک حمله بودند.
پکک از دهه ۸۰ میلادی برای استقلال بیشتر منطقه جنوب شرقی با دولت ترکیه میجنگد. در این مدت بیش از ۴۰ هزار نفر در درگیریها کشته شدهاند.
از سوی دیگر دولت سوریه نیز خواهان خروج نیروهای نظامی ترکیه از خاک این کشور شد.
پس از آنکه یکشنبه گذشته ارتش ترکیه به اتفاق ارتش آزاد سوریه شهر عفرین را تصرف کرد، خبرگزاری رویترز گزارش داد که برخی از شورشیان مسلح متحد ترکیه اموال ساکنان شهر را غارت کردهاند. دوشنبه ۱۹ مارس یکی از سخنگویان یگانهای مدافع خلق کرد به خبرگزاری رویترز گفته بود که تاکنون بیش از ۲۰۰ هزار نفر از ساکنان عفرین آواره شدهاند. اردوغان گفته است عفرین را به صاحبان اصلی آن باز میگرداند. وزارت خارجه سوریه در پیامهایی به شورای امنیت و آنتونیو گوترش، دبیر کل سازمان ملل، خواستار خروج سریع سربازان ترکیه از خاک سوریه شده است.
وزارت خارجه سوریه گفته است که اقدام ترکیه در عفرین غیرقانونی است و یک تهاجم محسوب میشود.
ارتش سوریه خود در غوطه شرقی، واقع در نزدیکی دمشق در حال حمله به مواضع شورشیان است. تمام درخواستهای سازمان ملل برای توقف حملات به مردم غیرنظامی توسط رژیم سوریه نادیده گرفته شدهاند.
مولود چاووش اوغلو، وزیر خارجه ترکیه امروز (چهارشنبه) در یک نشست خبری در آنکارا اعلام کرد که برخلاف گزارشهایی که در برخی رسانهها منتشر شده، ترکیه و آمریکا بر سر منبیج در ۱۰۰ کیلومتری عفرین به توافق نرسیدهاند، بلکه ترکیه صرفاً با آمریکا به درک مشترکی از ضرورت برقراری ثبات در شرق فرات دست یافته است.
آمریکا در شمال سوریه از کردها در مقابل داعش حمایت کرده و به آنها سلاح رسانده است. ترکیه بارها از این اقدامات آمریکا انتقاد کرده و آن را به سود «تروریستها» خوانده است.
رادیو زمانه