نجفی که انتخاب یک شورای شهر یکدست اصلاحطلب است در چنین شرایطی نیاز به حمایت و پشتوانه اصلاح طلبان دارد اما به نظر میرسد خود او و اصلاح طلبان هر دو شرایطی را به وجود آوردند که حالا میان دو طرف شاهد شکاف باشیم. انتصابهای نجفی که در برخی موارد به ارتقای مدیران قبلی منجر میشد یکی از دلایل است.
آفتاب یزد- امین نائینی: گزارش تخلفات و فسادهای احتمالی شهرداری تهران در گذشته، برگزاری جشن برج میلاد با اجرای هنری چند دختر زیر هشت سال، فشارهای محافظهکاران، اختلاف با اصلاحطلبان یا یک بیماری جدید! اینها فرضیههایی است که برای استعفای شهردار تهران مطرح میشود. محمدعلی نجفی و شورای شهر میگویند بیماری جدید اما باور آن چندان آسان نیست. کمتر از یک هفته تا پایان سال درحالی که استیضاح نمایشی وزرا در مجلس به پایان رسیده بود، دیروز زمزمه استعفای نجفی در اندک زمانی به یک خبر جدی تبدیل شد تا فعلا روزهای پرمباحثهای را شاهد باشیم. گفته میشود عامل اصلی، فشار محافظهکاران است. دست کم برای یک نسل تهرانیها، محمدباقر قالیباف را به عنوان نمایندهای از طیف محافظه کار در راس مدیریت شهری دیده بودند اما بالاخره نوار تکرار او با انتخابات اردیبهشت امسال پاره شد. محمدعلی نجفی با رای قاطع اعضای شورای شهر در شهریورماه به عنوان شهردار تهران معرفی شد. او به گونهای به بهشت رسید که گویی دیگر کاندیداها چندان جدی مدنظر اعضای شورای شهر نبودند و نام آنها برای خالینبودن عریضه مطرح شده بود. شهرداری تهران دست کمی از جایگاه وزرا یا حتی معاون رئیس جمهور ندارد. مدیریت پایتخت بعد از سالها به اصلاح طلبان رسیده بود. جلوگیری از فساد، کلیدواژهای بود که نجفی بارها آن را تکرار کرد. بودجه شهرداری تهران در همین سال 96 مطابق با آنچه علیرضا دبیر عضو سابق این شورا در ابتدای امسال اعلام کرده 22 هزار و 914 میلیارد تومان بوده است. آن طور که نجفی میگوید این سفره رنگین خیلیها را وسوسه کرده است. او همین دیروز و در بحبوحه اخبار استعفا توئیت کرد: «در بعضی از موارد که افراد در شهرداری قبلا کارت تردد نمیزدند الزام کردیم ورود و خروج خود را ثبت کنند، بعضی در کمال صداقت گفتند اگر کارت بزنیم به کارهای دیگرمان نمیرسیم. این موضوع صرف نظر از مسئله مدیریتی یک جنبه شرعی هم دارد چرا که پول پرداختی از جیب مردم تهران است!» به هر حال وضعیت شهرداری تهران و استعفای نجفی را بدون مرور حوادث چند ماه گذشته نمیتوان بررسی کرد.
خط قرمز محافظه کاران!
«در شهریورماه سال جاری و پس از انتخاب نجفی به عنوان شهردار تهران «کیهان» در گزارشی به این مسئله پرداخته و خواستار رعایت «خط قرمز فتنه» در انتخاب مدیران شد. در بخشی از این گزارش آمده بود: «اساسا نجفی بر صندلیای نشسته که مقدمات قانونی و صلاحیت اکتساب آن را ندارد!» این بخشی از جملات گزارشی است که روزنامه کیهان به عنوان خط مقدم توپخانه رسانهای محافظه کاران درباره شهردار تهران نوشته است. اما شاید خط قرمز اصولگرایان وقتی نمایان شد که نجفی و شورای شهر روی تخلفات احتمالی محافظهکاران دست گذاشتند. چندی پیش مجید فراهانی رئیس کمیته بودجه شورای شهر تهران با بیان اینکه طی جمعبندی در یک دوره زمانی در بررسی بودجه و ردیف هزینهها و درآمدها متوجه شدیم که فاصله بین مجموع درآمدهای مکتسبه تا مجموع هزینههای ثبت شده رقم بالایی حدود 20هزار میلیارد تومان است، گفته بود:
… «وقتی مجموع درآمدهای حاصله را از مجموع هزینههای انجام شده کسر میکنیم به یک شکاف ۲۰ هزار میلیارد تومانی طی مجموع ۱۲ سال گذشته میرسیم و معلوم نیست این ۲۰ هزار میلیارد تومان کجا رفته و باید این رقم گمشده تعیین تکلیف شود.» در اواخر بهمن خبرگزاری ایلنا از محمدعلی نجفی پرسیده بود که آیا گزارشی از تخلفات احتمالی دوره گذشته مدیریت شهرداری به قوه قضائیه ارائه شده که شهردار پاسخ داده بود: «بخشی از آن به قوه قضائیه ارائه شده است.» این گزارشها که در راستای افزایش شفافیت در دوره جدید و صادق بودن با مردم بود با نیش و کنایههای اصولگرایان همراه شد. حتی رحمانی فضلی وزیر کشور دولت روحانی که اصولگراست هم طرف آنها را گرفته و گفته بود: «من به آقای نجفی عرض کردم طرح این مسائل در فضای عمومی کشور از طرف هرکسی که خدشه وارد کند، آبروی دیگران و افکار عمومی را دچار تشویش و نگرانی کند و داوریهای غلط ایجاد کند این گناه نابخشودنی است.» پرویز سروری عضو سابق شورای شهر هم گفته بود:«متاسفانه گزارش نجفی یک سیاه نمایی کامل بود در حالی که بیان دستاوردهای ۱۲ ساله مدیریت شهری قالیباف نیازی به گفتن ندارد چرا که مردم خود شاهد آن هستند.» مهدی چمران، رئیس شورای شهر سابق تهران نیز اشاره کرده بود: «سخنان شهردار جدید، تبلیغاتی، سیاسی و سیاهنمایی بود. به شخصه از نجفی انتظار چنین نطق و ارائه گزارشی را نداشتم و به شدت از این موضوع گلایهمندم.»
اختلافات درون جناحی؟
نجفی که انتخاب یک شورای شهر یکدست اصلاحطلب است در چنین شرایطی نیاز به حمایت و پشتوانه اصلاح طلبان دارد اما به نظر میرسد خود او و اصلاح طلبان هر دو شرایطی را به وجود آوردند که حالا میان دو طرف شاهد شکاف باشیم. انتصابهای نجفی که در برخی موارد به ارتقای مدیران قبلی منجر میشد یکی از دلایل است. حزب کارگزاران به عنوان مهمترین حامی او قلمداد میشد اما چندی پیش روزنامه سازندگی که متعلق به حزب کارگزاران است، نوشت: «گزینه اصلی حزب کارگزاران برای شهرداری محسنهاشمی بود، اما اگر او از شورای شهر خارج میشد رقیب اصولگرایی، چون مهدی چمران جایگزینش میشد. کارگزارانیها هم ترجیح دادند که یکدستی شورای شهر را حفظ کنند و با فشار دولتیها از گزینه دوم خود یعنی حسین مرعشی صرفنظر کردند.» سازندگی در ادامه نوشته بود: «نجفی که برای کارگزاران سازندگی گزینهای تحمیلی بود، دلخوریش از این حزب را با انتصابهایش نشان داد و بیشتر مدیران و مشاوران خود را از میان احزاب «اتحاد ملت» و «مشارکت» انتخاب کرد.» به ادعای این روزنامه انتصابات نجفی باعث تیره و تار شدن روابط رئیس شورای شهر با شهردار تهران شده است. سازندگی همچنین با اشاره به استعفای شهردار تهران از عضویت در حزب کارگزاران نوشته: «نجفی که به بهانه کار اجرایی از حزب کارگزاران جدا شد، حالا به احزاب دیگری تمایل نشان میدهد.» درحالی که محافظهکاران مترصد فرصت برای تضعیف اصلاح طلبان هستند پاس گلهایی که برخی در میان اصلاح طلبان میدهند جای تعجب است.
جشن مبتذل، تیر خلاص
درحالی که حجم فشار به شهرداری به طور روزافزونی در حال افزایش بود به نظر میرسد تیر آخر در ماجرای اجرای هنری چند دختر خردسال به بهشت وارد شد. جشن روز زن با کلید واژه «جشن مبتذل» با موج رسانهای محافظهکاران به یکباره شرایط را برای نجفی سخت کرد. حالا اگر کلید واژه «جشن مبتذل» را در «گوگل» جستوجو کنیم از ائمه جمعه در شهرستانها گرفته تا تریبون داران سرشناس تهران به صف میشوند که هرکدام این ماجرا را مورد هجمه قرار دادهاند. رسانههای اصولگرا که در موج سواری و بزرگ نمایی و گره زدن هر موضوعی به مسائل اعتقادی ید طولایی دارند در این مورد هم به خوبی وظیفه خود را انجام دادند. جالب اینکه خبرگزاری صداوسیما در ابتدا با تمجید از گروه دختران حاضر در جشن شهرداری تیتر زده بود که: «بدعتی ماندگار از گروه حرکت آلترناتیو» اما رسانه ملی وقتی دید از هم طیفان اصولگرای خود جامانده و به جای تخریب تمجید کرده چاره را حذف خبر از سایت خود دانست.
توئیتهای انتقادی
حالا به نظر میرسد محافظهکاران کم کم به آنچه میخواستند دست یافتهاند. به گزارش ایسنا، رحمتالله حافظی عضو سابق شورای شهر در توییتر خود نوشت: «مدیر منصوب شهردار سابق مراسم رقص در برج میلاد را تدارک میبیند و نجفی نهایتا استعفا میدهد. با این رفتارها و چنین عملکردی نیازی به ستون پنجم دشمن نداریم، خودمان تیشه به ریشهها خواهیم زد.» از سوی دیگر علی شکوری راد دبیرکل حزب اتحاد ملت و فعال سیاسی اصلاحطلب نیز توئیت کرد:«#نجفى شهردارى #کارآمد_و_موفق است. در این مدت تعامل خوبى با شورا داشته، همکاران شایستهاى برگزیده و کارهاى شفاف و ارزشمندى انجام داده است. رفتن او از شهردارى اصلا به نفع تهران و تهرانىها نیست. آنهایى که این آرزو را دارند و آن را دنبال مىکنند، بدانند اقداماتشان علیه مردم و شهر تهران است.»