فرارو- پس از سخنان شب گذشته حسن روحانی در گفت و گو تلویزیونی با رضا رشیدپور موج تازهای از حملات به او در فضای مجازی آغاز شده است. بسیاری از مردم در شبکههای اجتماعی به انتقاد شدید از سخنان رییس جمهور پرداختند و آن سخنان را بی خاصیت دانستند. فعالان سیاسی و روزنامه نگاران نیز تحلیلهای مشابه و انتقادی از اظهارات روحانی دارند.
اما از صادق زیباکلام پرسیدیم که چرا سخنان روحانی اینقدر انتقاد برانگیز شده است؟ و چرا او شب گذشته توئیتی تند درباره مصاحبه رییس جمهور منتشر کرد.
زیباکلام در این باره به خبرنگار فرارو گفت: «ایراد اساسی و بنیادی که به مصاحبههای آقای روحانی وارد است. این است که فحوای کلام و گفت و گوی ایشان به گونهای است که تصور میشود ارزش زیادی برای فهم و درک مردم قائل نیست. روحانی یک جوری صحبت میکند که گویی مخاطبانش یک مشت کودکان خردسال هستند که با قشنگ صحبت کردن و لبخند زدن میتوان این کودکان را راضی کرد.»
او افزود: «مشکل دیگر مصاحبههای آقای روحانی این است که یا تعمدا یا سهوا اساسا وارد مسائل واقعی نمیشوند. وقتی به مصاحبه آقای روحانی گوش میکنیم تصور میکنیم ما دو ایران داریم. یک ایرانی که ۸۰ میلیون مردم در آن زندگی میکنند و هزار و یک جور مشکلات سیاسی، اقتصادی، اجتماعی و … دارد و یک ایرانی که آقای روحانی در آن زندگی میکند که گویی هیچ مشکل خاصی وجود ندارد حالا یکسری تنگناها وجود دارد که آنها هم درست میشود. این بیشتر باعث سرخوردگی و انزجار مردم و مخاطب میشود.»
زیباکلام معتقد است: «اگر یک نظرسنجی صورت گیرد مشخص میشود هر بار که او در گفت و گوی تلویزیونی حضور پیدا میکند یک درصدی از ۲۴ میلیون هوادارش ریزش پیدا میکند. زمانی هست که آقای روحانی میتواند بگوید من هیچ کاری نمیتوانم بکنم، بودجه نداریم، امکانات نداریم و …، اما اینکه آقای روحانی طوری صحبت میکند که گویی هیچ مشکل و مسئلهای وجود ندارد خیلی برای مردم درد آور و زجر آور است. نمیدانم مشاوران ایشان واقعا چه چیزی به ایشان میگویند. قطعا آقای روحانی پس از پایان مصاحبه باید از مشاوران و نزدیکان خود بپرسند که چطور بود؟ من مشتاقم ببینیم این نزدیکان و مشاوران در پاسخ چه به آقای روحانی میگویند.»
زیباکلام با اشاره به اینکه روحانی هیچ صحبتی درباره اعتراضات گسترده در کشور و ناآرامیهای اخیر نکرد، گفت: «ایشان نه صحبتی درباره اعتراضها کرد و نه درباره کشته شدگان و بحثها پیرامون خودکشیهای در بازداشتگاهها توضیحی ارائه کردند. گفته میشود چند نفر در زندان خودکشی کرده اند، آقای روحانی به عنوان رییس جمهور اولین وظیفهای که در قانون اساسی برای ایشان تعریف شده، این است که ناظر بر اجرای قانون اساسی است. آقای روحانی نباید به عنوان رییس جمهور درباره خودکشیها از دیگر مقامات کشور و قوه قضائیه توضیح بخواهد؟ او میتواند از قوه قضائیه سوال کند و یا لااقل بگوید من هیچ کاره هستم و هیچ نقش و مسئولیتی در این باره نداشته ام.»
این استاد دانشگاه ادامه داد: «مردم خوزستان شرایط فلاکت باری در نتیجه ریزگردها پیدا کرده اند، اما آقای روحانی طوری صحبت میکند که اگر مالچ پاشی شده بود این مسائل پیش نمیآمد. خب چرا نشده است آقای روحانی؟ چه کسی مقصر است؟ کدام دستگاه باید مالچ پاشی میکرده و نکرده است. دلار به ۴۶۰۰ تومان رسیده است خیلیها میگویند که دولت برای جبران کسری بودجه اجازه رسیدن دلار به این رقم را داده است. آقای روحانی این را رد میکند، خب اگر دولت این کار را نمیکند پس چرا این اتفاق رخ داده است؟ آقای روحانی باید دقیق توضیح میداد.»
زیباکلام افزود: «آقای روحانی راجع به خیلی مسائل اصلا صحبت نمیکند. بزرگترین مشکل جامعه بیکاری است ایشان یک کلام در این رابطه حرف نزد. ایشان گویی با یک مشت بچه صحبت میکند میگوید خانهها قدیمی هستند و مردم باید به خانههای جدید بروند و بعد از آن تاکید میکنند که ما کلید خانه قدیمی را میگیریم، کلید خانه جدید را میدهیم. واقعا برای من سوال است که تصور آقای روحانی از مردم چیست؟»
این استاد دانشگاه درباره تبعات رویکرد و نحوه سخن گفتن روحانی گفت: «وقتی شب گذشته در توئیتی به سخنان آقای روحانی اعتراض کردم، دهها پاسخ برای من آمد که زیباکلام خجالت بکش!، امثال تو باعث شدید که ما به روحانی رای بدهیم. الان اکثر کسانی که زحمت کشیدند تا روحانی پیروز انتخابات شود سرافکنده هستند. البته من همچنان معتقدم عبور از روحانی و پشیمانی درست نیست، اما واقعا ایشان خیلی متکبرانه برخورد میکند و این دودش در چشم جریان اصلاح طلب میرود. چرا که اگر اصلاح طلبان نبودند آقای روحانی ۲۴ میلیون که سهل است، ۲۴۰ هزار رای هم نمیآورد.»