بر خلاف دلواپسی ها، تندروی ها و پیچ خم ها در کنگره امریکا، رای گیری و گریه در مجلس شورای اسلامی و با وجود تهدیدهای ناتانیاهو و غیره بازی های دیپلوماتیک سرانجام “برجام” از جانب همه طرفین به رسمیت شناخته شد و قرار است وارد مرحله عملیاتی شود.
جمهوری اسلامی بدلیل تشدید وضع بحرانی اقتصادی، در طی هفته گذشته سریعا طرح برجام را ظرف چند روز به “قانون برجام” تبدیل کرد.
در یک حرکت بسیار سریع دیگر دولت اقدام به عرضه اوراق بهادار تا حد 16 میلیارد تومان برای پرداخت بدهی ها کرده است که عملا بر خلاف سیاست های پولی دولت است. اگرچه آقای روحانی و آیت الله خامنه ای می گویند که تحریم های در پذیرش برجام بی اثر بوده اند ولی شواهد نشان می دهد که وضعیت اقتصاد کشور هر روز وخیم تر می شود و دولت با مشکل نقدی و پرداخت حقوق روبرو است.
با اتمام جدول زمانی 90 روز (بعد از صدور قطعنامه شورای اممنیت)، امروز آمریکا و اتحادیه اروپا در همراهی با اقدام جمهوری اسلامی توقف تحریم های هسته ای را اعلان نمودند. البته لغو تحریم ها مشروط به تائید آژانس اتمی در مورد تعهدات جمهوری اسلامی است و این یک فرایند کوتاه مدت نیست. هر آن طرفین آمریکا و اروپا می توانند فرایند راست آزمایی تعهدات هسته ای و موشکی ایران را با مشکل روبرو نمایند.
فرانک والتر اشتاین مایر وزیر خارجه آلمان که در تهران است امروز به خبرنگاران گفت: “قبل از آنکه تحریم ها برچیده شوند ایران باید نشان دهد به اجرای کامل توافق هسته ای متعهد است و این بطور حتم زودتر از ژانویه بوقوع نخواهد پیوست”.
در سطح جامعه این تصور دامن زده می شود که با شروع مرحله عملیاتی شدن برجام عملا تحریم ها لغو خواهند گشت! اما از شواهد امر بنظر می آید که این تصوری است کاملا اشتباه و در چند ماه آینده “قانون برجام” اثر اقتصادی ملموسی نخواهد داشت.